O-STA

Prehajanje iz enostavnega v dvostavno knjigovodstvo in obratno

Kakšen je postopek za prehajanje iz enostavnega v dvostavno knjigovodstvo in obratno?

izobraževanje

Kako voditi svoje enostavno knjigovodstvo?

Enostavnega knjigovodstva se samostojni podjetniki lahko priučite in tako svoje poslovne knjige v prihodnosti vodite sami!

Več informacij

Do konca leta, to je do 31. decembra 2016, imajo samostojni podjetniki čas, da na Finančno upravo RS (Furs) s posebnim obrazcem, ki ga prilagamo v nadaljevanju, sporočijo, če želijo v naslednjem letu preiti na poslovanje iz enostavnega v dvostavno knjigovodstvo oziroma obratno.

Prijava na delavnico Enostavno knjigovodstvo

Kaj je enostavno in kaj dvostavno knjigovodstvo?

Razlika med enostavnim in dvostavnim knjigovodstvom je v beleženju zneskov. Pri enostavnem knjigovodstvu vsak znesek zabeležimo samo enkrat, pri dvostavnem knjigovodstvu pa se vsak znesek vpiše dvakrat, na dve mesti; iz tega izhaja bilanca stanja in rezultat.

Imate vprašanje, vezano na računovodstvo? Rezervirajte si svoj termin za individualni posvet!

Jure Filip, Data

Kdaj iz enostavnega v dvostavno knjigovodstvo?

Če podjetnik dosega dva izmed treh spodnjih kriterijev, mora začeti poslovne knjige voditi po načelih dvostavnega knjigovodstva.

Kriteriji:

  • povprečno število delavcev: 3,
  • letni prihodki nad 50.000 evrov,
  • povprečna vrednost aktive, izračunana kot polovica seštevka vrednosti aktive na prvi in zadnji dan poslovnega leta, je več kot 25.000 evrov.

Kakšen je postopek za prehajanje iz enostavnega v dvostavno knjigovodstvo in obratno?

Klikni in deli

Velja pa tudi obratno; če podjetnik posluje po dvostavnem knjigovodstvu in dosega le enega izmed kriterijev, mora začeti voditi poslovne knjige po načelih enostavnega knjigovodstva.

Vzorec izjave: Obvestilo o načinu vodenja poslovnih knjig za leto 2016 za samostojne podjetnike in ostale zasebnike (dvostavno ali enostavno knjigovodstvo)

Prijava na delavnico Enostavno knjigovodstvo

Za vas smo pripravili tudi naslednji delavnici:

VEM točka DATA vas v svoje poslovne prostore vabi tudi pozimi! Naši referenti vam bodo pomagali pri registraciji podjetja ter drugih računovodskih, finančnih in davčnih zagatah! Zagotovite si svoj termin za posvet na 01 600 1530 ali pa nam pošljete elektronsko pošto na data@data.si.

Deli na FacebookuDeli na Twitterju

Kategorije Davki Finance Gospodarstvo Podjetniške novice Podjetništvo Računovodstvo Ustanovitev podjetja Ustanovitev s.p. Zakonodaja

Oznake Avtorski članki dvostavno knjigovodstvo enostavno knjigovodstvo FURS iz enostavnega v dvostavno knjigovodstvo poslovne knjige poslovno leto računovodstvo samostojni podjetnik

POVEZAVA: http://data.si/blog/2016/12/21/prehajanje-iz-enostavnega-v-dvostavno-knjigovodstvo-in-obratno/