O-STA

Ob polnoči višje cene za 95-oktanski bencin in dizel

Ob polnoči bodo veljale višje cene za 95-oktanski bencin in dizel. Vlada RS je novembra lani sprejela predlog gospodarskega ministrstva, da lahko naftni trgovci cene 95-oktanskega bencina in dizelskega goriva na bencinskih servisih ob avtocestah in hitrih cestah določajo sami.

Cene naftnih derivatov (motorni bencini, dizelsko gorivo in kurilno olje ekstra lahko) se oblikujejo na osnovi določil Uredbe o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov in ostalih podzakonskih aktov, s katerimi so določene višine različnih dajatev in prispevkov.

Prijava na izobraževanje

V skladu z uredbo se cene naftnih derivatov spreminjajo vsakih 14 dni po metodologiji, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in gibanju tečaja dolar-evro.

Drugod po državi, razen na bencinskih servisih na avtocestah in hitrih cestah, cene teh goriv ostajajo regulirane.

Drobnoprodajna cena posameznega naftnega derivata je sestavljena iz prodajne cene brez dajatev, CO2 takse, dodatka za zagotavljanje prihrankov energije, prispevka za zagotavljanje podpor proizvodnji električne energije v soproizvodnji z visokim izkoristkom in iz obnovljivih virov energije, trošarine in DDV.

Višina in struktura cene naftnih derivatov v Sloveniji v €/liter v obdobju od srede, 4. januarja 2017, dalje:

  • neosvinčeno 95-oktansko gorivo: 1,302 evra na liter (dražji za 3,1 centa)
  • dizelsko gorivo: 1,202 evra na liter (dražji za 2,4 centa)

Prijava na izobraževanje

Deli na FacebookuDeli na Twitterju

Kategorije Davki Finance Gospodarstvo Podjetništvo Zakonodaja

Oznake 95-oktanski bencin Avtorski članki bencin cene naftnih derivatov dizel gospodarsko ministrstvo Uredba o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov 2016

POVEZAVA: http://data.si/blog/2017/01/03/ob-polnoci-visje-cene-za-95-oktanski-bencin-in-dizel/