O-STA

Forcepoint - varnostne napovedi za leto 2017

Forcepoint, vodilni proizvajalec rešitev za napredno zaščito informacijskih omrežij, podatkov in uporabnikov, ki ga v Sloveniji uradno zastopa podjetje REAL security d.o.o.,

je pripravil, tradicionalno letno poročilo z napovedmi o dogajanju v zvezi z informacijsko varnostjo v prihajajočem letu. Tokrat so pri izdelavi poročila tesno sodelovali strokovnjaki podjetij Forcepoint (prej Websense) ter Raytheon, osredotočali pa so se predvsem na vse močnejšo med tehnološkimi oz. informacijskimi ter fizičnimi okolji in na dolgotrajne posledice tega prepletanja na organizacije in podjetja po vsem svetu.

Glasovna aktivacija, prepoznavanje in izvrševanje ukazov

Voice-First Artificial Intelligence (AI) Platforms and Command Sharing - "A New Level of Human and Technology Convergence"

Dokončna uveljavitev glasovno aktiviranih aplikacij in napravic meječih na področje umetne inteligence - Apple Siri, Google Now, Microsoft Cortana, Amazon Alexa in množica drugih - vse to bo, ob vseh pozitivnih lastnostih, prineslo na žalost tudi negativne. Verjetno se bodo s tem omogočilo nove inovativne vrste informacijskih napadov, zlorab ali možnosti za odpiranje poti zlikovcem za dostop do različnih sistemov ali občutljivih zasebnih oziroma poslovnih podatkov.

Porast od zunanjih korporacij motiviranih notranjih napadov

Rise of the Corporate-Incentivized Insider Threat - "Corporate Abuse of PII Expands"

Korporacijskemu vohunjenju in nezadovoljnim odhajajočim sodelavcem se bo verjetno pridružila tudi s strani konkurenčnih podjetij sponzorirana notranja nevarnost v obliki nelojalnih sodelavcev. Ti bi se lahko za plačilo ali obljubljeno dobro plačano delovno mesto lotili osebnih podatkov strank in poslovnih skrivnosti in tako ogrozili dobiček, rast ali dobro ime podjetja.

Strežniški oblaki in organizacije, ki jih uporabljajo, a se nanje niso pripravile

The Cloud as an Expanding Attack Vector - "The Challenge to Securing Cloud Infrastructure"

Komaj smo, vsaj v zahodnem svetu, uspeli prepričati ljudi in podjetja v prednosti strežniških oblakov, že se lahko, predvsem zaradi nedoslednosti strank, pojavijo težave, ki jih bodo spet odvrnile od te arhitekture. Najverjetneje bomo priča vse več napadom na osnovno infrastrukturo, ki poganja strežniške oblake, to pa lahko ogrozi poslovne podatke in storitve podjetij, ki so ne oblačne storitve prešli ne da bi ob tem gradili tudi na varnosti svojih strežnikov v strežniških oblakih.

GDPR združuje skladnostne zahteve in dejanske storitve zaščite podatkov

Compliance & Data Protection Convergence - "Data Protection Harmonization Becomes Law"

Samo še v tem letu velja za podjetja po Evropi, da skladnost z zahtevami nove regulative za zaščito podatkov ni obvezna. Že naslednje leto pa morajo dokazati skladnost v celoti, brez kakšnega prehodnega obdobja. Posledično se bodo morda povišali stroški poslovanja, breme pa bo padlo na IT oddelke, ki se bodo morali dobro organizirati, da ne bodo zaradi tega trpela druga področja.

Kopija celotnega poročila "Forcepoint™ 2017 Cybersecurity Predictions Report": https://www.forcepoint.com/2017predictions

Kris Lamb, Forcepoint: "The security challenges rising from the rapid integration of the digital and physical in 2017 will be felt globally. As these spheres become increasingly reliant on one another, their influence on not only cybersecurity but in boardrooms, across borders and in the halls of government will only expand."

Josh Douglas, Raytheon: "Organizations think they get inherent security just by migrating to the cloud. But moving data off-site doesn't absolve organizations of their responsibility to secure it and best practices still matter. The end result of a rush to cloud computing without these considerations may mean a decreased security posture for many companies in 2017."

Avtor / prevod: Robert Lubej

Povezava do izvorne novice:

https://www.forcepoint.com/newsroom/2016/forcepoint-unveils-2017-cybersecurity-predictions

### ### ###

O Forcepoint

Forcepoint je nastal z združitvijo podjetja Websense ter Raytheon Cyber Products in pridružitvijo bivšega Intel-McAfee oddelka za napredne požarne pregrade.

Websense je bil vodilni proizvajalec rešitev za filtriranje spletnih vsebin, od leta 2007 naprej je ponujal tudi najbolje ocenjeno rešitev za preprečevanje uhajanja podatkov, leta 2010 pa so pod ime TRITON združili popolno kombinacijo rešitev za zaščito spletnega prometa, prometa elektronske pošte ter poslovnih podatkov, v opcijski kombinaciji na lokaciji nameščenih rešitev ali storitev v strežniškem oblaku.

V prvi polovici leta 2015 je Websense postal lastništvo podjetja Raytheon, ki je največji ponudnik storitev in rešitev kibernetske varnosti za ameriško obrambno ministrstvo. Konec leta 2015 se je Websense-u pridružil še bivši oddelek podjetja McAfee za napredne požarne pregrade - prej Stonesoft in Sidewinder. Od 14. 1. 2016 naprej poslujejo pod enotnim imenom Forcepoint.

Več o podjetju najdete na spletnih straneh: http://www.forcepoint.com

Dodatne informacije:

Robert Lubej, projektni vodja

robert.lubej@real-sec.com

REAL security d.o.o.

Žolgarjeva ulica 17

2000 Maribor

tel.: 02 234 74 74

http://www.real-sec.com

info@real-sec.com