O-STA

Zveza mednarodnih pooblaščenih poklicnih računovodij poziva revizijskega regulatorja v Južnoafriški republiki k zavrnitvi obvezne rotacije revizijskih družb

NEW YORK in LONDON - Zveza mednarodnih pooblaščenih poklicnih računovodij (Association of International Certified Professional Accountants) je izrazila ostro nasprotovanje načrtom Neodvisnega regulatornega odbora revizorjev (IRBA) v Južnoafriški republiki za uvedbo obvezne rotacije revizijskih hiš.

V odzivu na posvetovalni dokument IRBA je zveza, ki ima med drugim pisarne v Johannesburgu, Colombu, Kuala Lumpurju, Londonu, New Yorku in Šanghaju, zapisala, da ima lahko obvezna rotacija revizijskih hiš "negativen učinek na kakovost revizije, poveča tržno koncentracijo na omejeno število revizijskih hiš, hkrati pa ovira in ne spodbuja transformacijo dejavnosti".

Pismo, ki ga podpisuje izvršni direktor zveze Barry C. Melancon, pooblaščen poklicni revizor s CGMA nazivom, vključuje analizo glavnih dejavnikov v podporo uveljavljenega stališča med strokovnjaki v dejavnosti. Opozarja, da obvezna rotacija revizijskih hiš:

- negativno vpliva na kakovost revizije,
- povzroča izgubo institucionalnega znanja in izkušenj,
- omejuje revizijsko specializacijo,
- obremenjuje vire,
- potencialno veča revizijsko tržno koncentracijo,
- potencialno povzroča nezaželene stroške,
- omejuje možnost revijskega odbora, da določi najboljšo revizijsko hišo za podjetje,
- omejuje sposobnost privabljati on ohranjati poklicne talente.

"Zveza meni, da vsi ti dejavniki kažejo, da bi morala biti obvezna rotacija revizijskih hiš zavrnjena," piše v pismu. "Vsaj s primerov nekaterih regulatornih režimov, ki so jo uvedli, je jasno, da obvezna rotacija ni prinesla pričakovanih koristi in je postavljena pod vprašaj ali ukinjena. Rotacija ukinja glavno odgovornost revizijskih odborov, ki so ob upravnih odborih v najboljšem položaju za spremljanje upravljanja in za to, da zagotovijo kakovostno revizijo in zaščito vlagateljev."

Ob sklepu, da obvezna rotacija ni v javnem interesu, da lahko zniža kakovost revizije, da bi pomenila velike stroške za podjetja in delničarje brez ustreznih koristi, bila gospodarsko moteča in prinesla tudi druge negativne posledice, zveza poziva IRBA, naj zavrne korake za njeno uvedbo.

O Zvezi mednarodnih pooblaščenih poklicnih računovodij

Zveza mednarodnih pooblaščenih poklicnih računovodij združuje moč Ameriškega inštituta pooblaščenih računovodij (AICPA) in Inštituta licenciranih poslovnih računovodij (CIMA) za spodbujanje priložnosti, zaupanja in blaginje za ljudi, podjetja in gospodarstva po vsem svetu. Zastopa več kot 650,000 članov in študentov v javnem in poslovnem računovodstvu ter zagovarja javni interes in poslovno vzdržnost, ko gre za aktualna in porajajoča se vprašanja. Zveza s širokim dometom, odločnostjo in viri pomaga ohranjati ugled, zaposljivost in kakovost pooblaščenih poklicnih revizorjev, CGMA revizorjev in računovodskih in finančnih strokovnjakov po vsem svetu.

Izvorna različica sporočila je na voljo na http://www.businesswire.com/news/home/20170116005079/en/


Kontakti

Zveza mednarodnih pooblaščenih poklicnih računovodij
Jay Hyde, +1 202-434-9266
Jay.hyde@aicpa-cima.com

ali

Damian Kerr, +44 (0)7964 423608
Damian.kerr@aicpa-cima.com

Vir: Zveza mednarodnih pooblaščenih poklicnih računovodij