O-STA

Dvig minimalne plače za dobih 14 evrov

Na delovnem ministrstvu so v petek, 20. januarja 2017, potrdili dvig minimalne plače za leto 2017. Ta po novem znaša 804,96 evra bruto, kar je za 1,8 odstotka oziroma za 14,23 evra več od minimalne plače v minulem letu (790,73 evra).

Pri uskladitvi so v skladu z Zakonom o minimalni plači (ZMinP) poleg rasti cen življenjskih stroškov (0,5%) upoštevana tudi ugodna gospodarska rast ter gibanja plač in zaposlenosti v preteklem letu. V prvih enajstih mesecih preteklega leta se je v primerjavi z enakim obdobjem leto pred tem za 1,8% povišala tudi povprečna plača v Republiki Sloveniji.

Prijava na izobraževanje Abeceda poslovanja

Z dvigom minimalne plače v enakem odstotku bomo tako zagotovili ohranitev razmerja med minimalno in povprečno plačo, hkrati pa prispevali k izboljšanju socialnega položaja zaposlenih z najnižjimi dohodki, še pišejo na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ).

Kdo je upravičen do minimalne plače?

Vsak, ki pri delodajalcu v Republiki Sloveniji dela polni delovni čas, je upravičen do plačila za opravljeno delo najmanj v višini minimalne plače. V primeru krajšega delovnega časa od polnega delavcu pripada najmanj sorazmerni del minimalne plače, pišejo na MDDSZ.

Prijava na brezplačno izobraževanje Zasluži denar s hobijem in idejo

Kaj sodi v minimalno plačo?

  • osnovna plača delavca za določen mesec,
  • del plače za delovno uspešnost in dodatki, ki mu pripadajo, razen dodatka za delo preko polnega delovnega časa.

Potrebujete pravno svetovanje?
Obrnite se na naše strokovnjake.
Za ponudbo pokličite na 01 600 15 30 ali pišite na data@data.si.

Iz minimalne plače so izvzeti trije dodatki dodatke za delo v posebnih pogojih dela, ki izhajajo iz razporeditve delovnega časa, in sicer:

V minimalno plačo ni možno vštevati povračil stroškov, ki jih je delodajalec dolžan izplačati delavcu (npr. povračilo stroškov za prehrano med delom, - preverite, koliko znaša minimalen in maksimalen znesek za malico - za prevoz na delo in z dela, stroškov na službenem potovanju), kot tudi ne drugih prejemkov iz delovnega razmerja (npr. regres za letni dopust, odpravnine, jubilejne nagrade - pisali smo o tem, da bo izplačilo letne nagrade za delovno uspešnost in božičnice letos, gledano z davčnega vidika, bolj ugodno).

Morda vas zanima:

Prijava na brezplačno izobraževanje Prednosti in slabosti samozaposlitve

Deli na FacebookuDeli na Twitterju

Kategorije Finance Gospodarstvo Podjetništvo Zakonodaja

Oznake aktivno prebivalstvo Avtorski članki Dvig minimalne plače gospodarska rast minimalna plača povprečna plača socialni položaj zaposlitvena rast

POVEZAVA: http://data.si/blog/2017/01/25/minimalna-placa/