O-STA

Bo nova ureditev zdravstvenega zavarovanja prinesla tudi prispevke na pasivne dohodke?

Ali bo predlog zakona, ki predlaga novo ureditev zdravstvenega zavarovanja, prinesel tudi prispevke na pasivne dohodke, kot so dividende in kapitalski dobiček?

izobraževanje

Na kaj moram biti pozoren kot normiranec?

Kakšne bodo vaše nove obveznosti, če se odločite za poslovanje na podlagi normiranih odhodkov?

Več informacij

Predlog zakona oziroma zdravstvena reforma prinaša plačevanje prispevkov za zdravstveno zavarovanje plačevali tudi od kapitalskih dobičkov in dividend po nespremenjeni stopnji, ki jo plačujemo že zdaj - 6,36 odstotka.

Če se ne bo spremeni tudi Zakon o dohodnini, bi to pomenilo, da bodo dividende še vedno obdavčene po 25 odstotni davčni stopnji (osnova so dosežene dividende).

Prijava na izobraževanje

Kaj bi to pomenilo v praksi?

V praksi bi to pomenilo, da bi oseba, ki bi se uvrstila v nižji razred za odmero zdravstvenega nadomestila (npr. v razred za 45 eur) lahko zaradi visokih dividend plačevala višje zdravstveno nadomestilo (bi se po dohodku umestila v višji razred). Prejete dividende bi po predlogu zakona lahko za nekatere osebe vplivale na višino zdravstvenega nadomestila, torej največ do 75 evrov mesečno kljub temu, da se po plači oseba sicer uvršča v nižji razred.

V tem primeru bi tudi veljalo, da bi oseba, ki bi se že osnovi zaradi svojega dohodka uvršča v najvišji razred za plačevanje zdravstvenega nadomestila (75 eur) kljub prejemanju zelo visokih dividend, plačevala "le" toliko, kot predvideva najvišji znesek zdravstvenega nadomestila - 75 evrov.

Uvedba obveznega zdravstvenega nadomestila ob upoštevanju bruto dohodka zavezanca (aktivni in pasivni viri) ter plačevanje iz neto dohodka:

Prikaži

zapisov

Išči:

Uredi
DOHODKOVNI RAZREDVIŠINA NADOMESTILA V EVRIH
do minimalne plače20
od minimalne plače do 75 % povprečne plače (PP)25
od 75 % PP do 100 % PP27
od 100 % PP do 200 % PP29
od 200 % PP do 300 % PP45
od 300 % PP do 500 % PP55
nad 500 % PP75

Prikazujem 1 do 7 od 7 zapisov

Pred.Nasl.

Prijava na izobraževanje

Razlaga pojmov

  • Dividenda je udeležba pri dobičku podjetja, ki pripada lastnikom delnic delniške družbe.
  • Aktivni dohodki so dohodki iz zaposlitve oziroma opravljanja (kmetijske/gozdarske) dejavnosti.
  • Pasivni dohodki so tisti dohodki, ki nastanejo iz oddajanja premoženja v najem, prenosa premoženjskih pravic in dohodek iz kapitala, kamor se uvrščajo dividende, obresti in kapitalski dobiček).

Potrebujete pravno svetovanje?
Obrnite se na naše strokovnjake.
Za ponudbo pokličite na 01 600 15 30 ali pišite na data@data.si.

Kaj so bistveni predlogi zdravstvene reforme?

Obvezno zdravstveno zavarovanje po predlogu zdravstvenega ministrstva dobiva novo podobo; višina prispevka bo odvisna od dohodkovnega razreda. Najnižji prispevek za osnovno zdravstveno zavarovanje bo tako 20 evrov mesečno za tiste, ki prejemajo plačo do 792 evrov, najvišji pa 75 evrov za tiste, katerih plača presega 7.760 evrov na mesec. Več v Obvezno zdravstveno zavarovanje med 20 in 75 evri, dopolnilno pa se ukinja.

Prijava na izobraževanje

Deli na FacebookuDeli na Twitterju

Kategorije Davki Finance Gospodarstvo Podjetništvo Zakonodaja Zanimivosti

Oznake aktivni prihodki Avtorski članki dohodninska lestvica dopolnilno zavarovanje pasivni prihodki prispevke na pasivne dohodke prispevki zdravstvena reforma zdravstveno zavarovanje

POVEZAVA: http://data.si/blog/2017/01/30/bo-nova-ureditev-zdravstvenega-zavarovanja-prinesla-tudi-prispevke-na-pasivne-dohodke/