O-STA

Koncert ob 80. rojstnem dnevu maestra Vladimirja Kranjčevića - Zbor Slovenske filharmonije

18. Gostičevi dnevi

Slovesnosti v spomin na opernega pevca Jožeta Gostiča

Koncert ob 80. rojstnem dnevu maestra Vladimirja Kranjčevića

sobota, 4. marec 2017 ob 19.30

Dvorana Marjana Kozine, Slovenska filharmonija

Sergej Rahmaninov

LITURGIJA SV. JANEZA ZLATOUSTA, op. 31

Zbor Slovenske filharmonije

Vladimir Kranjčević, dirigent

Janko Volčanšek, bas

Vladimir Kranjčević predstavlja enega v nizu uglednih dirigentov, katerega umetniško delo je zaznamovalo drugo polovico 20. stoletja in se nadaljuje do danes, pri čemer pa je na glasbenem področju deloval tudi širše. Bogat repertoar, ki ga je tekom svoje glasbene kariere ustvaril z ansambli, ki jih je vodil ali sodeloval in z njimi poustvaril pomembna dela hrvaške in svetovne glasbene literature, je ustvaril kot šef-dirigent Komornega orkestra Vatroslav Lisinski, Zbora HRT, Zagrebških madrigalistov, Simfoničnega orkestra HRT, Glasbene produkcije RTB in Komorne opere v Zagrebu. Ko je v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja prevzel Akademski zbor Ivan Goran Kovačić, ga je hitro popeljal do visokega kvalitetnega nivoja, ki so ga iskali tudi izven meja takratne države, saj so lahko izvajali tudi najzahtevnejša dela iz svetovne vokalno-instrumentalne zakladnice.

Svoje delo na področju zborovske glasbe je zaokrožil ravno z dolgoletnim sodelovanjem s Slovenskim komornim zborom (danes Zborom Slovenske filharmonije), s katerim je od leta 1995 ustvaril niz koncertov v Sloveniji in na Hrvaškem ter posnel deset zgoščenk s skupnim naslovom Antologija hrvaške zborovske glasbe, s čimer je z našim zborom ustvaril edinstven podvig, ki omogoča trajni vpogled v resnično vrednost hrvaške zborovske glasbe.

Ob neprestanem in dinamičnem umetniškem delovanju je delal tudi kot pedagog in bil mentor stotim diplomantom Akademije za glasbo v Zagrebu, bil je dolgoletni direktor Glasbene šole Vatroslava Lisinskega v Zagrebu, utemeljitelj, umetniški vodja in ravnatelj Varaždinskih baročnih večerov ter ravnatelj Opere HNK v Zagrebu, v Sloveniji pa je zasnoval in soustvarja prireditve v spomin na opernega pevca Jožeta Gostiča - Gostičeve dneve.

S koncertno izvedbo Liturgije sv. Janeza Zlatousta Sergeja Rahmaninova bo skupaj z Zborom slovenske filharmonije, s katerim ga veže več kot dvajsetletno skupno umetniško sodelovanje, obeležil tudi svoj 80. rojstni dan in se v letošnjem letu poslovil od aktivnega glasbenega delovanja.

Liturgija sv. Janeza Zlatousta Sergeja Rahmaninova je monumentalna uglasbitev pravoslavnega bogoslužja, ki je usmerjeno v čaščenje Boga. Ob opiranju na značilnosti ruske pravoslavne večglasne cerkvene glasbe je Rahmaninov le-te prepletel s sodobnimi glasbenimi prvinami v prepričljivo estetsko celoto.

Vljudno vabljeni!

Nakup vstopnic:

Blagajna Slovenske filharmonije, Kongresni trg 10, med delavniki od 11. do 13. in od 15. do 17. ure, T +386 1 24 10 800, E info@filharmonija.si, filharmonija.kupikarto.si

Več na: www.gosticevi-dnevi.net.