O-STA

Za start up podjetja letos več kot šest milijonov evrov

Za start up podjetja bo Slovenski podjetniški sklad (SPS ) letos namenil 6,76 milijona evrov.

IZOBRAŽEVANJE

Prednosti in slabosti samozaposlitve

Želite spoznati finančne in organizacijske prednosti in slabosti samozaposlitve?

Več informacij

Od tega bo okoli 3,16 milijona namenjenih za start up podjetja, ki so inovativna in visokotehnološka ter imajo obenem potencial hitre globalne rasti in kreiranja novih delovnih mest. Gre za t. i . produkte P2 (zagonske subvencije), SK75 (konvertibilna posojila) in SK200 (kapitalski vložek).

Preostanek v višini 3,6 milijona evrov pa bo SPS namenil za zagonske spodbude start up podjetij na problemskih območjih z visoko brezposelnostjo in za zagonske spodbude za podjetja, ki delujejo na področju predelave lesa.

Prijava na izobraževanje

Razpis P2 bo predvidoma objavljen 24. marca, več informacij o ostalih dveh razpisih pa je že na voljo tukaj.

V preteklih letih za start up podjetja že 45 milijonov evrov

SPS je v zadnjih desetih letih v inovativna start up podjetja investiral skupaj 45 milijonov evrov. V istem obdobju je bilo v ta podjetja investiranih še 30 milijonov evrov zasebnega kapitala, so zapisali na SPS. To pomeni, da je javno-zasebno financiranje spodbudilo 75 milijonov evrov novih investicij.

SPS zato tudi za letošnji pomladni investicijski krog poziva potencialne zasebne investitorje, ki vlagajo v obetavne startupe, da se jim pridružijo pri ustvarjanju inovativnih hitrorastočih podjetij.

Prvič letos pa SPS vabi zasebne investitorje, da vstopijo v že podprta podjetja, ki so z vloženimi sredstvi SPS v obliki semenskega ali tveganega kapitala v preteklih letih že uspela zaključiti prve razvojne faze, zdaj pa postajajo zanimiva za širši trg. Takšnih naložb je skupaj 90.

Prijava na izobraževanje

Slovenska start up podjetja lani zbrala skoraj 100 milijonov dolarjev investicij

Skupnost Silicon Gardens (Silicijevi vrtički) je že tretje leto zapored zbrala podatke o tem, kako uspešna so bila start up podjetja slovenskih ustanoviteljev pri zbiranju investicij doma in v tujini, piše STA.

V letu 2016 so našteli za 95 milijonov dolarjev investicij, ki so jih doma in v tujini prejeli slovenski ustanovitelji startupov. To je manj od rekordnih 131,7 milijona evrov v letu 2015, a več od 67,3 milijona evrov sredstev v letu 2014, kažejo podatki skupnosti, ki povezuje slovenska start up podjetja.

Prijava na izobraževanje

Morda vas zanima tudi:

Deli na FacebookuDeli na Twitterju

Kategorijefinance gospodarstvo podjetniške novice podjetništvo ustanovitev podjetja

Oznakeavtorski članki investicije mlado podjetje podjetništvo start up podjetje

POVEZAVA: http://data.si/blog/2017/03/17/za-start-podjetja-letos-vec-kot-sest-milijonov-evrov/