O-STA

Izdelki iz lesa so lahko odlična poslovna priložnost

Različni izdelki iz lesa, pogosto unikatni in dekorativni, so v zadnjih letih zelo priljubljeni in zato predmet marsikatere uspešne podjetniške zgodbe. Izdelki iz lesa imajo namreč lahko visoko dodano vrednost. Vendar pa končnih lesnih proizvodov ne bi bilo brez gozdov.

IZOBRAŽEVANJE

Skupinsko svetovanje pred registracijo podjetja

Kakšen je postopek registracije podjetja?

Več informacij

Prijava na izobraževanje

21. marec je mednarodni dan gozdov. Pobuda za to je prišla iz Generalne skupščine Združenih narodov, seveda z namenom spodbuditi trajnostno in skrbno rabo gozda kot enega najpomembnejših naravnih bogastev.

Tema letošnjega praznika gozdov je "Gozdovi in energija". Les je namreč ogljično nevtralen energijski vir. Zato njegova energetska izraba ne prispeva k povečanju količine toplogrednih plinov v ozračju in blaži posledice podnebnih sprememb.

Gozdovi pa nam poleg energije nudijo priložnost za različne (podjetniške) dejavnosti. "Predelava lesa v izdelke mora imeti prednost pred njegovim kurjenjem, saj je les kot čudovit naravni material, smiselno uporabiti najprej za lesne izdelke z visoko dodano vrednostjo in kot energetski vir šele po koncu njegove življenjske dobe," so ob dnevu gozdov zapisali na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Gozdarstvo, izdelki iz lesa, proizvodnja pohištva ...

Z gozdovi je povezanih veliko dejavnosti, ki jih lahko opravljate v svojih podjetjih. Podjetnikom se namreč nemalokrat poraja ideja o tem, da bi svojo glavno dejavnost dopolnili z registracijo dodatne dejavnosti. Ob tem ne pomislijo, da bi lahko izkoristili vire, ki jih že imajo v lasti in s katerimi bi lahko dodatno zaslužili. Eden od takih virov je tudi gozd.

Splošno pod gozdarstvo, ki ga v Standardni klasifikaciji dejavnosti (SKD 2008) najdemo pod šifro A02, vključujemo vse kar, spada v gozdarsko panogo, torej gojenje in izkoriščanje gozdov.

Prijava na izobraževanje

Obdelava in predelava lesa (proizvodnja izdelkov iz lesa, plute, slame in protja, razen pohištva) se nahaja v oddelku C16. Izdelki iz lesa oziroma njihov proizvodnja pa se nadalje uvršča v podrazred Proizvodnja drugih izdelkov iz lesa, plute, slame in protja (16.290).

V tem podrazredu najdemo različne dejavnosti, ki so povezne z izdelki iz lesa. Med drugim sem spada proizvodnja lesenih izdelkov za gospodinjstva (suha roba, sprehajalne palice ...), proizvodnja lesenih okrasnih ter uporabnih predmetov (kipci, okraski, škatlice za nakit in drugi izdelki iz lesa), proizvodnja okvirjev za slike, tudi proizvodnja lesenih briketov za kurjavo. Sem denimo sodi tudi proizvodnja panjev za čebele. Proizvodnjo pohištva pa v klasifikaciji dejavnosti najdemo ločeno, in sicer v oddelku C31.

Če vas zanimajo izdelki iz lesa oziroma njihovo izdelovanje, lahko svoj hobi oziroma idejo preverite na brezplačnem izobraževanju Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo.

Želite registrirati podjetje ali le dodati dejavnost, povezano z izdelki iz lesa?

Registracija podjetja na Datini točki VEM je hitra in enostavna. Referent vam bo pomagal tudi pri izbiri dejavnosti vašega podjetja. Na točki VEM pa lahko svojim obstoječim dejavnostim dodate nove. Za rezervacijo termina pokličite na 01 600 1530 ali nam pišite na data@data.si.

Prijava na izobraževanje

Morda vas zanima tudi:

Deli na FacebookuDeli na Twitterju

Kategorijegospodarstvo podjetniške novice podjetništvo ustanovitev podjetja zanimivosti

Oznakeavtorski članki dejavnosti v podjetju gozdarstvo registracija dejavnosti ustanovitev podjetja

POVEZAVA: http://data.si/blog/2017/03/21/izdelki-iz-lesa-so-lahko-odlicna-poslovna-priloznost/