O-STA

Pogovor z avtorjem G. M. Tamásom ob izidu knjige Komunizem po letu 1989

Ob gostovanju mednarodno priznanega publicista, filozofa, literarnega in političnega kritika Gáspárja M. Tamása v Ljubljani 29.-30. marca 2017 vas vabimo na pogovor z avtorjem ob predstavitvi njegove knjige Komunizem po letu 1989

v sredo, 29. marca, ob 19.30 v Trubarjevi hiši literature, Stritarjeva ulica 7 v Ljubljani.

"Sanje, v katerih svoboda pomeni konec politike, so sanje morilca," je Tamásevo nadaljevanje opozorila Rose Luxemburg o svobodi drugače mislečih.

Kaj se je dejansko zgodilo leta 1989, danes čedalje bolj spoznavamo na lastni koži. Kako je to obdobje v širšem svetovnozgodovinskem, sistemsko-političnem kontekstu doživljal in o njem razmišljal avtor, mednarodno priznani družbenokritični filozof, publicist in aktivist z dolgo zgodovino, nam bo povedal v pogovoru ob predstavitvi slovenskega prevoda njegove knjige Komunizem po letu 1989: Razprave o razredni teoriji, realsocializmu in Vzhodni Evropi, ki je nedavno izšla pri Založbi Sophia.

Pogovor bo povezoval sociolog, prevajalec in pisec spremne besede Sašo Furlan, ki takole povzema Tamásevo delo: "Tamáseva sijajna analiza postfašizma, ki jo moramo brati skupaj z njegovimi analizami propada realno obstoječih socializmov in zatona delavskih gibanj, je v času vsesplošne sovražne gonje proti beguncem in vzpona odkrito rasističnih populističnih desničarskih strank nepogrešljiva. Ne zato, ker bi kakor zgroženi liberalci s prstom pokazala na to, kar je pravzaprav očitno, temveč zato, ker pokaže, da ključni problem ravno ni v poblaznelih desničarskih politikih in predsodkih neukih množic, pač pa zlasti v strukturnih značilnostih delovanja sodobnega kapitalističnega gospodarstva in neoliberalne države - neodvisno od tega, ali se v vladi znajdejo mračnjaški radikalni desničarji ali razsvetljeni liberalni levičarji."

Vabljeni k dejavni udeležbi v pogovoru!

Več o avtorju na http://www.zalozba-sophia.si/avtor/gaspar-miklos-tamas

Več o knjigi na http://www.zalozba-sophia.si/katalog/2016/komunizem-po-letu-1989

V četrtek, 30. marca, bo G. M. Tamás imel tudi javno predavanje z naslovom "Ideja emancipacije", in sicer na Filozofski fakulteti ob 19.40. Predavanje bo potekalo v okviru mednarodne konference "Povezani onkraj Bolonje", ki jo organizira študentska Iskra med 29. 3. in 1. 4. na Filozofski fakulteti in Fakulteti za družbene vede.

Izid knjige je omogočila Javna agencija za knjiga RS.

Založba Sophia