O-STA

Danes se začenja DIR 2017 na UL FE

Roboti so velik del našega vsakdana - olajšajo nam delo, izboljšujejo kvaliteto življenja, skrbijo za okolje, včasih tudi zabavajo. Vse to bo predstavljeno na že tradicionalnem dogodku Dnevi industrijske robotike 2017 - DIR 2017, ki bo potekal od danes, 27. marca, do 31. marca 2017 na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani. Vabljeni vsi, ki vas robotika zanima - tako študentje kot vsi ostali!

TEKMOVANJE RobotChallenge

Letošnji Dnevi industrijske robotike so ponovno imeli predigro - tekmovanje v načrtovanju robotskih celic v programskem okolju RobotStudio. Najboljše rešitve bodo bogato nagrajene, razglasitev pa bo potekala danes, 27.3.

PREDAVANJA

Glavni del dogajanja bo odprt danes, 27. marca, s predavanji na temo robotike. Poleg akademikov in strokovnjakov iz industrije bo letos svoj projekt predstavila tudi skupina študentov, ki izdeluje inovativnega robota za uporabo v kmetijstvu.

ATRAKTIVNE APLIKACIJE

Od torka, 28., do četrtka, 30. marca, bodo v avli potekale predstavitve najatraktivnejšega dela dogodka - aplikacije, ki jih pripravljajo študentje ljubljanske Fakultete za elektrotehniko.

Robotska lekarna bo prikazala hitro sortiranje zdravil in s tem zmanjšanje možnosti človeških napak - po odčitanju QR kode vam bo robot UR 5 dal predpisana zdravila.

Druga aplikacija je ekološko naravnana; študentje so pripravili sistem za ločevanje odpadkov, kjer bodo senzorji zaznavali vrsto odpadkov na tekočem traku, robot Yaskawa pa bo odpadek odvrgel v ustrezno zbirno posodo.

Tistim, ki jim je zlaganje perila odveč, bo na pomoč priskočil kolaborativni robot ABB YuMi, ki bo zlagal majice.

Za zabavo bodo poskrbeli samostojni humanoidni robot NAO s svojimi ugankami, Ping pong v navidezni resničnosti, ki ga boste upravljali preko haptičnega robota Omega 7 ali dvoboj z robotom Fanuc v igri 4 v vrsto.

Letos študentje pripravljajo tudi nadgradnjo aplikacije iz DIR 2012 - Palačinke 2.0, kjer bodo kar trije roboti (Mitsubishi in dva podjetja KUKA) poskrbeli, da ne boste lačni. Vse, kar boste morali narediti, je izbrati nadev.

Da vam bodo Dnevi industrijske robotike 2017 ostali še dolgo v spominu, pa vam bosta robota Stäubli s pomočjo CNC rezkarja vgravirala želeni motiv v obesek za ključe.

EKSKURZIJA

Dogodek se bo zaključil v petek, 31. marca, s strokovno ekskurzijo. V podjetju TPV bodo udeležencem predstavili najnovejša avtomatsko vodena vozila, sledil pa bo obisk podjetja Krka, kjer si bodo obiskovalci ogledali Notol 2, najsodobnejši obrat za proizvodnjo zdravil.

Več informacij o prijavah in samem dogodku lahko najdete na spletni strani www.dnevirobotike.si.

*Študentom katerekoli fakultete ali univerze bo omogočena udeležba pri podrobni predstavitvi delovanja robotov.

Udeležencem je s tem na voljo aplikacija in njeni razvijalci, ki lahko kompleksnost predstavitve prilagodijo predznanju slušatelja.

Ker je število mest omejeno, je obvezna predhodna prijava na www.dnevirobotike.si.

**Ogled celotnega programa DIR je za vse obiskovalce možen v popoldanskem času brez najave; vstop je brezplačen.