O-STA

Normiranec - koliko davka bo plačal?

Ste normiranec? Vas zanima, koliko davka boste plačali? Z našim kalkulatorjem to lahko enostavno in hitro preverite.

IZOBRAŽEVANJE

Na kaj moram biti pozoren kot normiranec?

Če ste v dvomih, ali je ugotavljanje davčne osnove na podlagi normiranih odhodkov ugodna za vas, pridite na Datin seminar.

Več informacij

Kot smo že pisali, se v petek, 31. marca, izteče skrajni rok za oddajo davčnega obračuna za preteklo leto. To velja tudi za normirance oziroma tiste podjetnike, ki ugotavljajo davčno osnovo z upoštevanjem normiranih stroškov oziroma odhodkov. V podjetju Data smo pripravili kalkulator za normirance. Z njim si lahko naredite informativni izračun za leto 2016, ki vam bo omogočal ugotavljanje davčne osnove z upoštevanjem normiranih odhodkov.

Do kalkulatorja lahko dostopate s klikom na spodnji gumb:

Informativni izračun za normirance

Ugotavljanje davčne osnove z upoštevanjem normiranih odhodkov pomeni poenostavljen način ugotavljanja davčne osnove. Zavezancem namreč ni treba voditi evidenc o odhodkih oziroma stroških, ki jih imajo pri poslovanju. V tem primeru se davčna osnova ugotovi na način, da se od ustvarjenih prihodkov odštejejo normirani odhodki, in sicer v višini 80% ustvarjenih prihodkov. Dohodnina od dohodka iz dejavnosti se odmeri po 20% davčni stopnji in se šteje za dokončen davek.

Odločitev za katero koli obliko ugotavljanja davčne osnove mora biti zelo preudarna, saj to vpliva na višino mesečnega (ali trimesečnega) plačila akontacije dohodnine. Poleg tega se lahko oblika ugotavljanja davčne osnove zamenja le z novim davčnim letom. Kdaj se torej izplača biti normiranec in kakšne obveznosti ima normiranec? Vse informacije dobite na našem seminarju.

Prijava na izobraževanje

Kdo je lahko normiranec?

Davčno osnovo lahko z upoštevanjem normiranih odhodkov ugotavljajo le zavezanci pod naslednjimi pogoji:

  • v davčnem letu pred tem davčnim letom zavezančevi prihodki iz dejavnosti ne presegajo 50.000 evrov, ali
  • v davčnem letu pred tem davčnim letom zavezančevi prihodki iz dejavnosti ne presegajo 100.000 evrov in je bila pri zavezancu (velja tudi za zavezanca samega) obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovana vsaj ena oseba za poln delovni čas, neprekinjeno najmanj pet mesecev in
  • zavezanec pri davčnem organu pravočasno opravi priglasitev.

Prijava na izobraževanje

Normiranec pri izračunu dohodnine ne more uveljavljati davčnih olajšav (npr. olajšave za investiranje, olajšave za zaposlovanje, olajšave za vlaganja v raziskave in razvoj, olajšave za donacije).

Morda vas zanima tudi:

Deli na FacebookuDeli na Twitterju

Kategorijefinance gospodarstvo podjetniške novice podjetništvo svetovanja

Oznakeavtorski članki davčna osnova davčni obračun furs normiranec

POVEZAVA: http://data.si/blog/2017/03/27/koliko-davka-bo-placal-normiranec/