O-STA

Vročitev odpovedi pogodbe o zaposlitvi nič več po pošti

Ustavno sodišče je razveljavilo Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1) v delu, ki opredeljuje vročanje odpovedi pogodbe o zaposlitvi po pošti.

IZOBRAŽEVANJE

Abeceda poslovanja

Vse osnovne informacije za podjetniške začetnike na enem mestu!

Več informacij

Določbe glede vročanja odpovedi pogodbe o zaposlitvi namreč ne zagotavljajo, da bo delavec z odpovedjo dejansko seznanjen in bo lahko pravočasno vložil tožbo, zaradi česar je lahko kršena njegova pravica do sodnega varstva, piše STA.

Prijava na izobraževanje

Veste, da je ustrezna pogodba o zaposlitvi je pogoj za dober odnos med delavcem in delodajalcem? Če imate vprašanja glede sestave pogodb o zaposlitvi, se lahko obrnete na naše pravne strokovnjake. Za termin za kadrovsko svetovanje se dogovorite prek telefonske številke 01 600 1530 ali elektronske pošte data@data.si. V kolikor ste v dvomih glede drugih področij vodenja vaši poslov, priporočamo obisk seminarja Abeceda poslovanja.

Kakšne so spremembe glede vročanja odpovedi pogodbe o zaposlitvi?

Po mnenju Ustavnega sodišča je bil sporen četrti odstavek 88. člena Zakona o delovnih razmerjih. Omenjeni odstavek namreč določa, da se odpoved pogodbe o zaposlitvi delavcu vroča s priporočeno pošiljko s povratnico na naslov prebivališča, ki je zapisan v pogodbi. Za vročeno pošiljko se šteje prevzem pošiljke. Oziroma če pošiljka ni prevzeta v roku za sprejem, ko poteče osmi dan od prvega poskusa vročitve.

Sporni odstavek je zato sodišče razveljavilo. Pri tem pa je tudi odločilo, da se do drugačne zakonske ureditve za vročanje odpovedi pogodbe o zaposlitvi po pošti uporabljajo pravila pravdnega postopka o osebnem vročanju.

Prijava na izobraževanje

"Izpodbijana ureditev lahko že v primeru daljše odsotnosti delavca zaradi bolezni ali dopusta povzroči, da se s pošiljko dejansko ne seznani niti do takrat, ko se izteče prekluzivni rok za vložitev tožbe, še zlasti, ker je ta zelo kratek (30 dni od fikcije vročitve). Verjetnost, da se to zgodi, je še večja zato, ker na obvestilu, ki se pusti v poštnem nabiralniku, ni navedeno, kdo je pošiljatelj. Zato delavec ali drugi člani gospodinjstva ne morejo vedeti, da je od delodajalca, kar bi praviloma pri njih povzročilo večjo skrbnost," je ugotovilo Ustavno sodišče, ki je odločitev sprejelo soglasno.

Prijava na izobraževanje

Kako vročiti odpoved, če imate namen odpustiti delavca, preberite tukaj. A upoštevajte omenjene spremembe pri vročanju s priporočeno pošto.

Morda vas glede pogodbe o zaposlitvi zanima tudi:

Deli na FacebookuDeli na Twitterju

Kategorijegospodarstvo kadri podjetniške novice podjetništvo zakonodaja

Oznakeavtorski članki odpoved pogodbe o zaposlitvi pogodba o zaposlitvi

POVEZAVA: http://data.si/blog/2017/03/29/vrocitev-odpovedi-pogodbe-o-zaposlitvi/