O-STA

Dnevi industrijske robotike na UL FE navdušili tudi letos

Študenti ljubljanske Fakultete za elektrotehniko so tudi letos javnosti odprli vrata v svet robotike. Roboti so velik del našega vsakdana - olajšajo nam delo, izboljšujejo kvaliteto življenja, skrbijo za okolje, včasih tudi zabavajo. S pomočjo različnih robotov so na tradicionalnih Dnevih industrijske robotike - ki so potekali od 27. marca, zaključujejo pa se danes, 31. marca - predstavili uporabo robotov za industrijo in za vsak dan. Tako so si na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani (UL FE) obiskovalci lahko ogledali robote, ki so ločevali odpadke, zlagali majico, se igrali štiri v vrsto, pekli palačinke in še kaj.

Inovativne in zanimive aplikacije

Študenti so letos pripravili sistem za ločevanje odpadkov, kjer je program s pomočjo kamere prepoznal vrsto odpadka na tekočem traku, robot pa ga je odvrgel v ustrezno zbirno posodo. V študentski robotski lekarni je robot podajal predpisana zdravila in pokazal, kako je mogoče zmanjšati človeške napake, s pomočjo haptičnega robota je bilo mogoče igrati namizni tenis v navidezni resničnosti, z drugim robotom pa štiri v vrsto. Spet tretji je v obeske za ključe vgraviral vnaprej določen motiv, obiskovalci pa so si lahko ogledali tudi robota, ki je zlagal majico. Nenazadnje so trije roboti s peko palačink poskrbeli tudi za prazne želodce.

Povezovanje industrije, podjetij in študentov

Tokratne aplikacije za robote je pripravila ekipa 25 študentov, po začetni ideji pa so se povezali z industrijo in podjetji na tem področju. Tako so lahko podjetja iz prve roke spoznala študente in potencialno delovno silo, hkrati pa so študenti dobili neprecenljive izkušnje in znanje, ki ga lahko uporabijo takoj po zaključenem študiju. Dnevi industrijske robotike so se v ponedeljek začeli s predavanji na temo robotike, poleg akademikov in strokovnjakov iz industrije pa je letos svoj projekt predstavila tudi skupina študentov, ki izdeluje inovativnega robota za uporabo v kmetijstvu. Petek, zadnji dan dogodka, je namenjen strokovni ekskurziji v podjetji Krka in TPV, kjer si bodo udeleženci ogledali uporabo robotike in avtomatiziranih sistemov v praksi.

Tekmovanje RobotChallenge

V okviru dogodka je potekal tudi RobotChallenge, tekmovanje v izdelavi in simulaciji robotskih celic v virtualnem okolju, na katerem je zmagala ekipa Bob, nagradi pa sta prejeli tudi drugouvrščena ekipa RoboAccepted ter tretjeuvrščena ekipa Samo in Frodo. Študenti so se pomerili v treh nalogah - načrtovanje in peka, brušenje ter podajanje in sestavljanje objektov. Tekmovanje RobotChallenge, ki je bilo sestavljeno iz dveh uvodnih predavanj ter tekmovalnega dela, je sicer potekalo že pred začetkom Dnevov industrijske robotike, nagrade pa so podelili v ponedeljek, 27.3.