O-STA

Informativni izračun dohodnine 2016: prvi sveženj že na poti

V začetku prihodnjega tedna nekateri že lahko pričakujete informativni izračun dohodnine 2016.

IZOBRAŽEVANJE

Kako voditi svoje enostavno knjigovodstvo?

Bi radi sami vodili svoje enostavno knjigovodstvo? Po obisku naše delavnice to ni nič težkega.

Več informacij

Finančna uprava bo danes zavezancem po pošti na dom poslala prvi paket informativnih izračunov dohodnine za lansko leto. Prihodnji teden bo tako informativni izračun dohodnine 2016 prejelo približno milijon zavezancev - to so običajno tisti, ki ne uveljavljajo olajšave za vzdrževane družinske člane ter nimajo dohodkov od opravljanja dejavnosti ali katastrskega dohodka.

Prijava na izobraževanje

Kako preveriti, kdaj dobite informativni izračun dohodnine 2016?

Z vpisom svoje davčne številke na portal eDavki boste dobili povratno informacijo, če je informativni izračun za to davčno številko že sestavljen in kdaj predvidoma bo odpremljen. Poleg tega pa bo, ko bo informativni izračun dohodnine 2016 pripravljen, za pregled na voljo tudi v sistemu eDavki.

Morda vam bosta v pomoč pri izračunih tudi kalkulatorja za informativni izračun dohodnine in olajšav za otroke, ki smo ju pripravili v podjetju Data:

Ob prejemu izračuna preverite pravilnost podatkov

Potrebujete davčni nasvet? Rezervirajte si termin na 01 600 1530 in zahtevajte ponudbo

Jure Filip, Data

Ko boste prejeli informativni izračun dohodnine 2016, bodite pozorni na pravilnost podatkov - preverite jih. Če se z izračunom strinjate, namreč ta po poteku roka za ugovor samodejno postane odločba. To pomeni, da boste morali v ustreznem roku le še doplačati morebitno premalo plačano dohodnino oziroma boste preveč plačano dohodnino prejeli na bančni račun. Če pa se z izračunom ne strinjate, imate do 3. maja 2017 čas za ugovor.

Rok za plačilo premalo plačane dohodnine je 2. junij 2017, preveč plačana dohodnina pa bo zavezancem nakazana na TRR 1. junija 2017.

Približno pol milijona ostalih zavezancev bo informativni izračun dohodnine 2016 prejelo čez dva meseca, torej konec maja.

Prijava na izobraževanje

Morda vas zanima tudi:

Deli na FacebookuDeli na Twitterju

Kategorijedavki finance podjetniške novice podjetništvo

Oznakeavtorski članiki dohodnina furs informativni izračun dohodnine 2016

POVEZAVA: http://data.si/blog/2017/03/31/informativni-izracun-dohodnine-2016/