O-STA

Pet minut za merjenje na UL FE

Laboratorij za metrologijo in kakovost skupaj s Katedro za merjenja in robotiko Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani (UL FE), v torek in sredo, 18. in 19. aprila 2017, v avli fakultete na Tržaški 25, zopet prireja dogodek Pet minut za merjenje. Dogodek bo trajal od 9.00 do 16.00 ure, z njim pa UL FE želi pokazati svojo izrazito raznovrstnost, interdisciplinarnost in sposobnost povezovanja z drugimi strokami. Prikazanih bo več poskusov, kjer bodo obiskovalci lahko sami poskusili različne fenomene, ki so vključeni pri merjenjih z najrazličnejših merilnih napravah.

Od akustično gluhe sobe do merjenja slastnosti krofov

Osrednja tema dogodka bo merjenje kot osnovna dejavnost vsakega znanstvenega in tehnološkega poskusa. Dogodek poudarja aktivno vključenost študentov v vse dejavnosti fakultete.

V akustično gluhi sobi bodo obiskovalci začutili, kako se sliši njihov govor v prostoru brez odbojev. Obiskovalci bodo sami po tleh raztresli referenčne smeti in opazovali, kako se izmeri učinkovitost robotskih sesalnikov. Lahko bodo izmerili slastnost krofov in tako sodelovali v tipični organoleptični meritvi. Prikazana bodo tudi merjenja na najvišjem nivoju, kjer bodo za najtočnejše merjenje temperature uporabljeni merilni instrumenti, kot so precizijski merilni uporovni mostiči, referenčni električni upori, fiksna celica trojne točke vode in standardni platinasti uporovni termometri, ki Laboratorij za metrologijo in kakovost uvrščajo v nekaterih segmentih med najboljše na svetu.

Obiskovalci se bodo spoznali z električno aktivnostjo svojih možganov in preskusili svojo moč, hkrati pa spoznali z napravami za merjenje sile. Poleg številnih drugih vznemirljivih poskusov bodo ob vsaki polni uri potekala tudi kratka predavanja s področja merjenj, hkrati pa se bo predstavilo nekaj najbolj merilno usmerjenih slovenskih podjetij.

Laboratorij za metrologijo in kakovost, ki skupaj s Katedro za merjenja in robotiko dogodek organizira, vljudno vabi v svet merjenj.