O-STA

Violinistka Alena Baeva z Orkestrom Slovenske filharmonije

Spoštovani!

Vljudno vabljeni na

sedmi koncert Oranžnega abonmaja Slovenske filharmonije (Juventus senectutis 7),

ki bo 6. in 7. aprila 2017 ob 19.30 v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma.

Orkester Slovenske filharmonije

Hans Graf, dirigent
Alena Baeva, violina

koncertni mojster Janez Podlesek

spored:
Gabriel Fauré: Maske in bergamaske / Masques et bergamasques
Erich Wolfgang Korngold: Koncert za violino in orkester v D-duru, op. 35
Sergej Rahmaninov: Simfonični plesi, op. 45

Vse tri skladbe tega sporeda imajo predzgodbo na odru oziroma na velikem filmskem platnu: Fauréjeve Maske in bergamaske so nastale kot balet po naročilu opere iz Monte Carla, Korngold je v Violinskem koncertu uporabil gradivo iz svojih filmskih partitur, Rahmaninov pa si je za Simfonične plese prav tako želel plesne upodobitve, saj je že od največjih uspehov slovitega Ruskega baleta pred prvo svetovno vojno želel sodelovati s koreografom Mihailom Fokinom, ki je na pot slave popeljal zlasti Stravinskega.

Zlepa ni najti tako nalezljivo lepih melodičnih linij, kot jih je Korngold namenil svojem Violinskem koncertu, (sicer pa tudi svoji operi Mrtvo mesto ter imenitni filmski glasbi, ki jo je na šarmantnem albumu z Londonskimi simfoniki predstavil André Previn). Poleg občutka za ekstrovertirano tkanje melodičnih linij pa ta koncert v zadnjem stavku zahteva tudi izjemno tehniko, zato ga res vrhunsko lahko izvedejo le najpopolnejši solisti. Z njim se bo predstavila mlada ruska violinistka Alena Baeva, naslednica iste šole, ki ji je pripadal tudi prvi interpret Korngoldovega Koncerta, Jascha Heifetz, z njo pa naš dolgoletni cenjeni gost, izjemni avstrijski dirigent Hans Graf.

Avstrijski dirigent Hans Graf (1949) je sprva študiral klavir. Izpopolnjeval se je v Italiji pri Francu Ferrari in Segiu Celibidacheju ter v Rusiji pri Arvidu Jansonsu. Trenutno deluje kot profesor orkestrskega dirigiranja na salzburški univerzi Mozarteum. To dolžnost je prevzel leta 2013, po 12 letih vodenja Houstonskega simfoničnega orkestra.

Grafova obsežna diskografija obsega posnetke celotnih simfoničnih opusov Mozarta in Schuberta, orkestrskega opusa Henrija Dutilleuxa (posnetega v sodelovanju s samim skladateljem), zbrana Hindemithova dela za violo in orkester...

Alena Baeva (1985) je ena izmed najboljših violinistk svoje generacije. Študirala je v Moskvi pri Eduardu Grachu, na Rostropovičevo vabilo pa tudi pri Borisu Garlitskem v Franciji. Izpopolnjevala se je tudi pri mentorjih, kot so Schlomo Mintz, Ida Haendel in Maxim Vengerov. Igra na Stradivarijevo violino, ki je nekoč pripadala slavnemu poljskemu virtuozu Wieniawskemu.

Njena diskografija obsega posnetke violinskih koncertov Brucha in Šostakoviča z Ruskim narodnim orkestrom ter posnetke violinskih sonat Prokofjeva, Debussyja in Poulenca.

Vljudno vabljeni!

Slovenska filharmonija, Kongresni trg 10, 1000 Ljubljana, T +386 1 24 10 800 www.filharmonija.si, info@filharmonija.si

Vstopnice: Modri in Oranžni abonma, Cankarjev dom, Informacijsko središče in prodaja vstopnic: T +386 1 24 17 299/300, F +386 1 24 17 322, E vstopnice@cd-cc.si, tickets@cd-cc.si, www.cd-cc.si