O-STA

Ansambel musica cubicularis v Vokalnem abonmaju Slovenske filharmonije

Spoštovani!

Vljudno vabljeni na sedmi koncert Vokalnega abonmaja Slovenske filharmonije,

ki bo v nedeljo, 9. aprila 2017 ob 19.30, v Dvorani Marjana Kozine v Slovenski filharmoniji.

Ansambel musica cubicularis:

sopran Theresa Dlouhy
tenor Daniel Auchincloss
tenor Manuel Warwitz
bas Ulrich Messthaler

violina in glasbeno vodstvo Manfredo Kraemer
violina Guadalupe del Moral
viola Zsuzsanna Czentnár
viola da gamba Christoph Urbanetz
violon Domen Marinčič
orgelski pozitiv Tomaž Sevšek

spored:

Isaac Posch

Paduana in Gagliarda V à 5

Johann Heinrich Schmelzer

Rekviem

Lamento sopra la morte Ferdinandi III. / Lamento ob smrti Ferdinanda III.

Heinrich Ignaz Franz von Biber

Balletti lamentabili à 4

Janez Krstnik Dolar

Miserere mei, Deus / Izkaži mi milost, o Bog

Sedmi koncert Vokalnega abonmaja obljublja posebno glasbeno doživetje zlasti za tiste poslušalce, ki jih glasbeni svetovi 20. stoletja morda ne nagovarjajo najbolj. Glasbeni dogodek bo namreč v celoti posvečen vokalno-instrumentalni glasbi 17. stoletja. V mednarodni zasedbi s svetovno znanim argentinskim violinistom Manfredom Kraemerjem bo zazvenel predvelikonočni spored z glasbo v Kamniku rojenega baročnega skladatelja Janeza Krstnika Dolarja v kontekstu njegovih slavnih avstrijskih sodobnikov - glasbenega ustvarjalca habsburškega dvora Johanna Heinricha Schmelzerja in violinskega virtuoza ter skladatelja Heinricha Ignaza Franza von Biberja.

Zato velja posebej izpostaviti gostovanje slovenskega ansambla musica cubicularis, ki je nastal leta 2004 kot trio. Skozi delovanje se je izoblikoval v dinamični sestav prilagodljive velikosti in zasedbe. Posveča se predvsem izvajanju glasbe od renesanse do klasicizma na ustreznih zgodovinskih glasbilih in v svoje koncertne sporede pogosto vključuje manj znana in še neobjavljena dela.

Ansambel tokrat gostuje v Vokalnem abonmaju Slovenske filharmonije, bo pa ta koncert hkrati tudi del cikla Harmonia concertans - Stara glasba na Novem trgu, ki ga musica cubicularis že sedmo leto zapored prireja v sodelovanju z Muzikološkim inštitutom ZRC SAZU.

Pogovor o sporedu, izvajalcih in skladateljih bo na dan koncerta ob 18.30 v Dvorani Slavka Osterca v Slovenski filharmoniji.

Vljudno vabljeni!

Nakup vstopnic:

Blagajna Slovenske filharmonije, Kongresni trg 10, med delavniki od 11. do 13. in od 15. do 17. ure, T +386 1 24 10 800, E info@filharmonija.si, https://filharmonija.kupikarto.si/