O-STA

Promocija zdravja in prometne strategije

Velenje, 5. april 2017 - V soboto, 8. aprila, dopoldan bodo lahko občani v mestnem središču obiskali več prireditev.

Velenjska društva, organizacije in institucije, ki delujejo na področju zdravja, se bodo med 9. in 12. uro predstavila na Velenjski promenadi (med Zdravstvenim domom Velenje in stavbo Farmin). Na prireditvi Velenje - mesto zdravja sodelujejo: Dom za varstvo odraslih Velenje, Društvo bolnikov z osteoporozo Šaleške doline, Društvo Invalid Konovo, Društvo onkoloških bolnikov Ljubljana, Sekcija Velenje, Društvo revmatikov Slovenije, Društvo Šola zdravja, Društvo varnostnih inženirjev Velenje, Društvo za boj proti raku Velenje, Javni zavod Socio, Medobčinsko društvo gluhih in naglušnih Velenje, Šaleški koronarni klub, Zdravstveni dom Velenje, Zdravstveni vzgojni center Velenje in referenčne ambulante ter Združenje multiple skleroze Slovenije, Savinjsko-šaleške podružnice.

Zdravstveni vzgojni center Velenje bo v soboto organiziral preizkus hoje na 2 kilometra (njihova stojnica bo od 8. ure stala nasproti hranilnice LON). Preizkus hoje je namenjen vsem odraslim, starim od 20 do 65 let, ki bi radi preverili svojo telesno zmogljivost, še posebej pa tistim, ki imajo prekomerno telesno maso oz. so nezadostno telesno dejavni. Vse do 10. ure bodo brezplačno merili indeks telesne zmogljivosti na podlagi podatkov (spol, starost, telesna masa in višina) ter časa hoje in srčnega utripa. Na podlagi rezultata bodo sodelujočim svetovali ustrezno telesno dejavnost za izboljšanje zdravja in počutja. Program Svit pa bo obiskovalcem prireditve omogočil sprehod skozi napihljiv model debelega črevesa.

V soboto, 8. aprila, bo med 9. in 12. uro na križišču Cankarjeve ulice in Velenjske promenade potekala tudi zaključna prireditev ob sprejemu Celostne prometne strategije Mestne občine Velenje.

Mestna občina Velenje je v sodelovanju s konzorcijem podjetij b22, d. o. o., MK projekt, d. o. o., PNZ, d. o.o . in podizvajalci v zadnjem letu aktivno pripravljala novo strategijo za razvoj trajnostne urbane mobilnosti in pomoč pri vzpostavitvi trajnostnega prometnega sistema v občini. Projekt je bil sofinanciran s strani Ministrstva za infrastrukturo RS in Evropskega kohezijskega sklada. Poglavitna prednost celostnega načrtovanja je trajnostni, celovit in participativni pristop, osredotočen na ljudi in ne na avtomobile in promet.

Na dogodku bomo v sodelovanju z lokalnimi društvi, podjetji in klubi predstavili načine, kako po Velenju bolj trajnostno peš, s kolesi in uporabo javnega potniškega prometa. Obiskovalci si bodo lahko ogledali mestni avtobus Lokalc, se registrirali v brezplačni sistem izposoje koles Bicy, se udeležili turističnega vodenja, si prikolesarili napitek, se preizkusili v vožnji s Pony kolesi in s pomočjo simulatorja varne vožnje ter poskusili, kakšen bi moral biti prostor brez ovir.

Na prireditvi bomo štirim nagrajencem, ki smo jih izžrebali 15. marca, v zahvalo za sodelovanje v lanskoletni nagradni anketi o prometu in javnih površinah v občini, podelili nagrade: kolo Pony Classic 5, skiro, rolerje in praktično nagrado na temo trajnostne mobilnosti.

Prijazno vabljeni. Naredite nekaj za svoje zdravje in boljše počutje ter preživite z nami zanimiv sobotni dopoldan!

Služba za odnose z javnostmi Mestne občine Velenje