O-STA

Rokerski koncert ali proustaško izživljanje

Na najavo, da bo v Mariboru pel Marko Perković Thompson, ki je znan po proustaških besedilih svojih pesmi, se je ogorčeno odzvalo precej članov in skoraj vsa združenja naše organizacije z zahtevo, da pristojni organi Republike Slovenije preprečijo to prireditev.

Na dosedanjih Perkovićevih koncertih smo lahko videli histerično divjanje množice obiskovalcev. Nenavadno je že, da oblasti sosednje prijateljske države dovoljujejo takšno obnašanje. Pojavlja se ustaška ikonografija, množično pozdravljanje z dvignjeno desnico in pozdrav "Za dom spremni". Da v tem sodelujejo predvsem mladi ljudje, ki so rojeni po razpadu skupne države, vzbuja skrb nad prihodnostjo naših sosedov.

Takšne dejavnosti so v večini držav EU, predvsem v državah, ki imajo z več kot polstoletno demokracijo, z zakoni prepovedane. Oblasti tam na pojave neonacizma odločno reagirajo s policijo in sankcijami. Mar je v naši državi zaradi "demokratičnosti" prav vse dovoljeno?

Slovenski javnosti se zastavlja tudi vprašanje, kako naj v takšnem neonacističnem vzdušju skupaj pod evropsko streho živimo prebivalci naše nekdanje države, katerih predniki so bili žrtve ustaških zločinov.

Pozivamo pristojne organe Republike Slovenije, da ne dovolijo tega koncerta na slovenskih tleh!

Predsedstvo

ZZB za vrednote NOB Slovenije