O-STA

Nov učni center v Ugandi bodo gradili tudi študenti ljubljanske Fakultete za gradbeništvo in geodezijo

Skupina študentov in mentorjev Fakultete za gradbeništvo in geodezijo ter Fakultete za arhitekturo Univerze v Ljubljani bodo letošnje poletje v podsaharski Afriki izvedli nov razvojno-humanitarni projekt. V mestu Kabale na jugu Ugande bodo, v partnerstvu s humanitarno organizacijo Alongside Africa iz Velike Britanije, zgradili Amasiko − učni center za otroke, ki živijo na ulicah.

Izboljšanje pogojev za življenje brezdomskih otrok

S svojim znanjem in močmi bodo tako pripomogli k izboljšanju pogojev za življenje, izobrazbo in zdravje otrok. Uganda je ena najrevnejših držav na svetu z velikim deležem brezdomskih otrok, ki na ulicah odraščajo v skrajnem pomanjkanju, brez možnosti za pridobitev izobrazbe in dostojnega poklica. Organizacija Alongside Africa že vrsto let v mestu Kabale vodi center za otroke z ulice, ta pa je, zaradi naraščajočega števila otrok, ki potrebujejo pomoč, postal premajhen.

Sodelovanje z lokalnim prebivalstvom

Cilj projekta je izgradnja stavbe, ki bo otrokom ponudila prostor za bivanje, osnovno izobraževanje ter učenje obrtnih spretnosti. Z načrtovanjem stavbe so začeli že na začetku tega študijskega leta. Ob tem stremijo k uporabi lokalnih materialov in gradbenih tehnik, spodbujanju lokalnega gospodarstva ter k načelu izmenjave znanja. V Ugando se bodo odpravili konec junija 2017, kjer bodo v sodelovanju z lokalnim prebivalstvom v osmih tednih zgradili stavbo.

Zbiranje sredstev

Za dosego novega cilja, poleg dobre volje, znanja in zaupanja v boljšo prihodnost sveta, potrebujejo tudi finančna sredstva, ki jih morajo zbrati do odhoda v Ugando. Sredstva zbirajo v sponzorski ali donatorski obliki na račun društva študentov arhitekture Streha za vse.

Sredstva so študentje Fakultete za gradbeništvo in geodezijo ter Fakultete za arhitekturo Univerze v Ljubljani zbirali 17. marca na plesnem swing večeru, v tem mesecu, 20. aprila, pa pripravljajo tudi dražbo avtorskih stolov v Pritličju. Več informacij o projektu in sponzorstvu oz. donatorstvu najdete na spletni strani www.strehazavse.org, njihovem Facebook in Instagram profilu ali preko elektronskega naslova info@strehazavse.org.