O-STA

Lanski dopust - do kdaj ga morate porabiti?

Do 31. marca so delodajalci svojim zaposlenim odmerili letni dopust za letošnje koledarsko leto. Pogovori in usklajevanja o tem, kdaj ga boste koristili, so verjetno v polnem teku. Najbolj ste gotovo zadovoljni tisti, ki ste prihranili še lanski dopust. Veste, do kdaj ga morate porabiti?

IZOBRAŽEVANJE

Prednosti in slabosti samozaposlitve

Bi radi sami upravljali s svojim časom in denarjem? Bi si radi kdaj enostavno privoščili prost dan, brez misli na število dni dopusta in lanski dopust?

Več informacij

Pri določitvi letnega dopusta in načinu njegove izrabe je treba upoštevati Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1). Relevantna pa so tudi določila glede dopusta, ki jih vsebujejo morebitne kolektivne pogodbe, ki zavezujejo delodajalca, interni akti in pravilniki delodajalca ter določila pogodbe o zaposlitvi.

Ali veste, koliko dopusta vam pripada?

Do kdaj porabiti lanski dopust?

Zakon o delovnih razmerjih v svojem 162. členu določa, da se letni dopust lahko izrabi v več delih, mora pa zaposleni vsaj enkrat v koledarskem letu oditi na dopust za štirinajst dni.

Kaj to pomeni? Delavec mora v koledarskem letu porabiti vsaj dva tedna dopusta, preostanek pa v dogovoru z delodajalcem lahko koristi do 30. junija naslednjega leta.

Če v letu 2016 niste koristili vseh prostih dni, ki vam pripadajo, imate torej do konca junija čas, da jih porabite.

Pozorni pa bodite, da ni v kolektivni pogodbi, internem aktu delodajalca ali v vaši pogodbi o zaposlitvi določeno, da lahko v naslednje koledarsko leto prenesete manj dni dopusta kot je določeno v ZDR-1. ZDR-1 namreč govori le o minimalnem številu dni letnega dopusta, ki ga morate izkoristiti v tekočem koledarskem letu, kar pomeni, da lahko delodajalec od vas zahteva, da v tekočem koledarskem letu izkoristite več dni dopusta.

Delavec, ki ima v prvem letu zaposlitve pravico do izrabe sorazmernega dela letnega dopusta - torej da je delovno razmerje sklenil med letom - pridobi pravico do izrabe letnega dopusta za naslednje koledarsko leto ob začetku naslednjega koledarskega leta.

Prijava na izobraževanje

Če vam delo po ustaljenem urniku ne ustreza in bi si radi kdaj spontano privoščili dopust, je morda za vas primerna samozaposlitev. Preverite, kakšne so prednosti in slabosti samozaposlitve.

V katerih primerih lahko lanski dopust koristite do 31. decembra 2017?

Izjemoma lahko koristite lanski dopust do 31. decembra 2017.

In sicer v primeru, če v lanskem letu oziroma do 30. junija letos dopusta niste mogli izrabiti zaradi:

  • bolezni ali poškodbe,
  • porodniškega dopusta,
  • dopusta za nego in varstvo otroka.

Na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti pri tem opozarjajo, da se v omenjenih primerih presoja okoliščine vsakega primera posebej. Primeri nezmožnosti izrabe letnega dopusta v predpisanem obdobju so namreč v praksi med seboj zelo različni.

Prijava na izobraževanje

Če ste v dilemi, do kdaj koristiti lanski dopust oziroma niste prepričani, ali vam je delodajalec pravilno odmeril letni dopust, vam priporočamo, da to za vas preveri naš pravni strokovnjak. Za ponudbo za pravno svetovanje nam pišite na data@data.si.

Pravni nasvet seveda lahko dobite tudi delodajalci. Pomagali vam bomo pri ustrezni odmeri dopusta in ustreznem koriščenju dopusta vaših delavcev, upoštevajoč tudi lanski dopust. Vaša vprašanja pričakujemo na data@data.si.

Zanimal vas je lanski dopust in njegovo koriščenje. Preberite še:

Deli na FacebookuDeli na Twitterju

Kategorijekadri podjetniške novice podjetništvo pravo svetovanja zakonodaja

Oznakeavtorski članki dopust izraba letnega dopusta zdr-1

POVEZAVA: http://data.si/blog/2017/04/06/lanski-dopust-do-kdaj-ga-morate-porabiti/