O-STA

Sp - kakšen je postopek ustanovitve?

Status samostojnega podjetnika (sp-ja) pridobite z vpisom v Poslovni register Slovenije. Zakon o gospodarskih družbah (ZGD-1) namreč določa, da lahko podjetnik začne opravljati dejavnosti šele po tem, ko je vpisan v register. Samostojni podjetnik je fizična oseba, ki na trgu samostojno opravlja pridobitno dejavnost v okviru organiziranega podjetja.

IZOBRAŽEVANJE

Skupinsko svetovanje pred registracijo podjetja

Brezplačno vam pomagamo pri uresničitvi vaših poslovnih idej.

Več informacij

Postopek ustanovitev sp-ja lahko izvedete prek portala e-VEM. Za to potrebujete digitalno potrdilo. Lahko pa se odločite, da boste svoje podjetje ustanovili na eni izmed točk VEM, kjer vam bo pri celotnem postopku pomagal referent.

Postopek registracije sp-ja podrobno razložimo na brezplačnem seminarju Skupinsko svetovanje pred registracijo podjetja. Termini so razpisani tedensko, zato vabljeni, da se nam pridružite. V kolikor pa bi glede ustanovitve sp-ja imeli zahtevnejša vprašanja, vam jih pomagamo razjasniti na individualnem podjetniškem svetovanju.

Prijava na izobraževanje

Postopek ustanovitve sp-ja na točki VEM

Postopek ustanovitve oziroma registracije svojega podjetja lahko opravite na katerikoli točki VEM v Sloveniji, ena najuspešnejših pa je točka VEM Data. Samo v lanskem letu smo uspešno izvedli več kot 5.000 registracij podjetij, kar nas uvršča na 4. mesto med vsemi točkami VEM v državi.

Postopek ustanovitve sp-ja poteka v treh korakih: postopek registracije sp, sklep o registraciji in odprtje poslovnega računa.

Postopek registracije sp

Za sam postopek registracije sp-ja potrebujete:

  • osebni dokument,
  • davčno številko,
  • če niste (so)lastnik objekta, kjer bo vaš poslovni naslov, potrebujete tudi overjeno izjavo lastnika objekta, da vam ta dovoljuje poslovanje na tem naslovu (Izjavo mora lastnik osebno overiti - brezplačno lahko to stori na kateri koli točki VEM, sicer pa tudi na Upravni enoti ali pri notarju.)

Prijava na izobraževanje

Pri postopku za ustanovitev sp-ja na VEM točki, referent za bodočega podjetnika pripravi naslednje obrazce:

  • prijava za vpis sp-ja v poslovni register - Ajpes obrazec
  • oddaja davčnih podatkov oziroma prijava sp-ja na Finančno upravo RS - FURS obrazec
  • prijava v obvezna socialna zavarovanja - M1 obrazec

Postopek registracije sp-ja je hiter in enostaven na naši VEM točki. Za brezplačno registracijo nam pišite na naslov data@data.si ali nas pokličite na telefonsko številko 01 6001 530 in rezervirajte svoj termin. Preden pa izberete svoj termin, morate pripraviti odgovore na naslednja vprašanja: Kakšno bo ime vašega podjetja, kje bo imelo sedež in katere dejavnosti boste opravljali. Pri vsem tem vam bo pomagal in svetoval eden izmed naših izkušenih referentov, kljub temu pa je dobro, da poznate vsaj okvirne odgovore na omenjena vprašanja.

Sklep o registraciji

Sklep o registraciji podjetja oziroma sklep o vpisu v poslovni register boste od AJPES prejeli na način in na naslov, ki ste ga izbrali pri prijavi. Lahko po pošti, po elektronski pošti (v varni poštni predal) ali osebno na izpostavi AJPES.

Sklep o vpisu podjetnika v poslovni register bo podjetnik prejel naslednji dan od datuma, ki ga je pri postopku za ustanovitev podjetja predlagal za datum vpisa v register podjetij. Sp namreč lahko odprete največ tri mesece pred začetkom delovanja in ni nujno, da prične delovati na dan, ko ga odprete. Datum začetka določite sami na prijavi.

Odprtje poslovnega računa

Sklep o vpisu v poslovni register pa nadalje potrebujete za odprtje poslovnega računa na izbrani banki. Lahko pa se odločite, da boste že obstoječi osebni transakcijski račun uporabljali tudi za namene poslovanja. V tem primeru na svoji banki spremenite račun vrste A (osebni) v račun vrste T (poslovni). Vas zanima, zakaj je dobro imeti ločen račun? Pridite na naš seminar Abeceda poslovanja, ki je namenjen vsem svežim podjetnikom brez izkušenj z vodenjem poslov.

Prijava na izobraževanje

Kaj sledi?

V nadaljevanju morate pridobiti dovoljenja za opravljanje dejavnosti, če seveda v podjetju nameravate opravljati dejavnosti, za katera so dodatna dovoljenja potrebna. Na to vas bo opozoril referent Datine VEM točke že pri samem postopku registracije sp-ja.

Poleg tega vam predlagamo, da se udeležite usposabljanja iz Varstva in zdravja pri delu, izdelate oceno tveganja in opravite zdravniški pregled na medicini dela. Čim prej pa morate za vaše podjetje izbrati tudi računovodski servis. Pristojni davčni urad boste namreč morali obvestiti o izbranem načinu vodenja poslovnih knjig.

Če se odločate za ustanovitev sp-ja, vam utegnejo koristiti tudi sledeča brezplačna izobraževanja:

Prijava na izobraževanje

Če vas mika podjetništvo, nikar ne odlašajte. Poleg brezplačne registracije podjetja, vam na Dati nudimo celovito podporo tudi pri nadaljnjem poslovanju. Preverite celotno ponudbo naših svetovanj in izobraževanj.

Morda vas zanima tudi:

Deli na FacebookuDeli na Twitterju

Kategorijepodjetniške novice podjetništvo ustanovitev d.o.o. ustanovitev podjetja ustanovitev s.p.

Oznakeavtorski članki podjetništvo ustanovitev podjetja ustanovitev sp

POVEZAVA: http://data.si/blog/2017/04/10/sp-postopek-ustanovitve/