O-STA

Bliža se dogodek "Pet minut za merjenje" na UL FE

18. in 19. aprila 2017 v avli Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani

Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani (UL FE) bo tudi letos priredila dogodek, s katerim želi pokazati svojo raznolikost, interdisciplinarnost in sposobnost povezovanja z drugimi strokami. Osrednja tema dogodka bo merjenje - merjenje kot osnovna aktivnost v vsakem znanstvenem in tehnološkem poskusu. Dogodek je namenjen osnovnošolcem, srednješolcem in študentom ter vsej zainteresirani javnosti.

V prenovljeni avli fakultete bo postavljenih več eksperimentov, kjer bodo obiskovalci lahko sami poskusili različne fenomene, ki so vključeni pri merjenjih z najrazličnejših merilnih napravah.

Zanimivi eksperimenti za obiskovalce

Tako bodo obiskovalci povabljeni v svet avtomobilizma, kjer bosta podjetji Elaphe in Dewesoft prikazali najzahtevnejša merjenja v osebnih vozilih na električni pogon. Obiskovalci bodo lahko vstopili v akustično gluho sobo, kjer bodo v tišini spoznali zvočno kamero, ki je namenjena opazovanju virov zvoka.

Ste se kdaj vprašali, kako lahko izmerimo učinkovitost robotskih sesalnikov? Prikazani bodo standardizirani postopki in testi, obiskovalci pa bodo lahko samo potresli referenčne smeti in opazovali uspešnost sesalca.

Predstavljeno bo merjenje temperature na daljavo. Obiskovalci bodo videli delovanje termovizijskih kamer in opazovali temperaturno sliko okolice, svojega obraza in različnih predmetov.

Lahko se bodo preskusili v dvigovanju lahke krogle, lebdeče na pišu zraka, pri čemer bodo jakost pihanja določali sami s svojimi mislimi. Obiskovalci si bodo lahko ogledali, kako se spreminja temperatura, vlaga in tlak v avli fakultete in kdaj lahko rečemo, da je zrak v avli slab.

Prikazano bodo merjenje slastnosti sladkih dobrot in ocenjevanje okusa z organoleptičnimi meritvami.

V središču bo prikaz merjenj na najvišjem nivoju, kjer bodo za najtočnejše merjenje temperature na svetu uporabljeni znanstveni merilni instrumenti, kot so precizijski merilni uporovni mostiči, referenčni električni upori, fiksna celica trojne točke argona in etalonski platinasti uporovni termometri.

Obiskovalci bodo spoznali generatorje zračne vlažnosti in merjenje vlage v zraku. Skoraj dotaknili se bodo lahko celice trojne točke vode, ki omogoča najtočnejšo določeno temperaturo na Zemlji. Prikazano pa bo tudi, kaj je to metrološka piramida.

Poleg laboratorijskih bodo prikazane tudi meritve v našem vsakdanjiku. Tako bodo obiskovalci lahko spoznali pravo resnico o temperaturi v domačem hladilniku. Ta namreč ni ravno 4 °C. Opazovali bodo lahko, zakaj imajo pečice vgrajene ventilatorje in kako to vpliva na peko sladic ali svinskih reber. Obiskovalci se bodo tudi poskusili stehtati in spoznali, da je to lahko z več tehtnicami kar problematično.

Tudi predavanja

V okviru dogodka bo organizirano več predavanj s področja merjenja, in sicer o meritvah sluha in avdiometriji ORL oddelka Univerzitetnega kliničnega centra, o meritvah podjetja, ki izdeluje in-wheel električne motorje in o meritvah podjetja, ki izdeluje najbolj robustne in najbolj precizne merilne instrumente. Sledila bodo predavanja o napovedovanju vremena iz meritev vremenarjev in o shranjevanju umetnin v kontroliranih okoljih. Dodani bosta še dve zanimivi predstavitvi študentskih projektov, ena o merjenju glavobolov in druga o zbranosti voznika v avtomobilu.

Dogodek bo potekal vsak dan od 9h do 16h, s predavanji vsako polno uro od 11h do 14h.