O-STA

Podpisan sporazum v okviru projekta krožnega partnerstva

Velenje, 13. april 2017 - Podžupan Mestne občine Velenje Peter Dermol je v torek, 11. aprila, v nemškem mestu Esslingen am Neckar podpisal sporazum v okviru projekta krožnega partnerstva, v katerega so poleg Velenja vključeni še partnerska mesta Esslingen am Neckar, Piotrków Trybunalski iz Poljske, Udine iz Italije in Vienne iz Francije.

S podpisom sporazuma so se župani in podžupani sodelujočih mest zavzeli za spoštovanje drugih kultur in ohranjanje mirnega sobivanja v Evropski uniji tudi v prihodnje. Nadaljevali bodo s krepitvijo že uveljavljenih odnosov in sodelovanja. Spodbujali bodo nove skupne projekte na različnih področjih, s katerimi bodo aktivno sooblikovali evropsko idejo. Pri iskanju rešitev bodo uveljavljali nove pristope in se učili drug od drugega.

Namen podpisa sporazuma je bil pregled razmer v partnerskih mestih, ponovna obuditev partnerstva in oblikovanje sodobnih zavez za sodelovanje, saj je bila skupna želja vseh partnerskih mest po krepitvi sodelovanja pri najnovejših projektih. Na dvodnevnem srečanju so župani in podžupani natančneje opredelili področja sodelovanja, predvsem na področjih športa, kulture in dela z mladimi (projekt Erasmus + in mladinske izmenjave).

Na kulturnem področju mesti Velenje in Esslingen am Neckar sodelujeta že več kot 40 let, saj med drugim potekajo tudi redna, vsakoletna gostovanja mladih pevcev v partnerskih mestih. Pevska zbora Šolskega centra Velenje in Gimnazije Theodor Heus iz Esslingena am Neckar že vrsto let izvajata vsakoletno tradicionalno izmenjavo, ki bogati znanje in izkušnje sodelujočih. Nazadnje smo jih v Velenju gostili aprila lani, ko so v veliki dvorani Glasbene šole Fran Korun Koželjski Velenje izvedli tudi skupni koncert.

Na področju dela z mladimi pa s predstavniki iz partnerskega mesta Esslingen am Neckar aktivno sodeluje Mladinski center Velenje.

Prijazen pozdrav,

Služba za odnose z javnostmi Mestne občine Velenje