O-STA

Železnice na Slovenskem - predavanje in otvoritev razstave

Alumni klub Fakultete za strojništvo v sodelovanju z Akademijo za likovno umetnost in oblikovanje (UL ALUO) vljudno vabi na tematsko obarvan dogodek - Železnice na Slovenskem, od njenih (hitrih) začetkov do (malo bolj zadržanih) pogledov v prihodnje.

Dogodek bo potekal v četrtek, 20. aprila 2017, s pričetkom ob 17. uri na Fakulteti za strojništvo, Aškerčeva cesta 6, Ljubljana.

Najprej bo v predavalnici III/4 ravnatelj Železniškega muzeja gospod Mladen Bogić na predavanju predstavil razvoj železnic skozi zgodovino, nato pa bo v avli fakultete sledila otvoritev razstave diplomantke UL ALUO Polone Filiplič z naslovom LokoMotivi.

Razstava LokoMotivi je nastala na podlagi diplomskega dela Polone Filiplič, pod mentorstvom doc. mag. Marije Nabernik in izr. prof. Boštjana Botasa Kende. Prikazuje izbor tehnično prelomnih, zgodovinsko pomembnih in likovno zanimivih lokomotiv od začetka javne železnice do danes. Na ogled bo časovnica razvoja vozil in tehnične ilustracije lokomotiv iz preteklih obdobij.

Časovnica je oblikovana kot ikoničen zemljevid londonske podzemne železnice. Poleg letnic izdelave vozil prikazuje tudi lokacijo ter obdobje uporabe, kar gledalcu omogoči boljšo predstavo o tem, kakšne lokomotive so se v določenem časovnem obdobju vozile po domačih in tujih progah. Rdečo nit, pravzaprav linijo, predstavlja razvoj na območju sedanje Slovenije, saj je ta izbor vozil prilagojen postavitvi v Železniškem muzeju v Ljubljani.

Tehnične ilustracije lokomotiv so nastale v tehniki gvaš na papirju. Prikazujejo obstoječe, v pomanjšanem merilu, nenačete in nerjaveče podobe zapuščenih vozil ter obujajo tudi nekatera vozila, ki niso več ohranjena.

Razstava bo v avli Fakultete za strojništvo na ogled do 19. maja 2017.

Vljudno vabljeni!