O-STA

Forcepoint DLP je v letu 2017 po Gartnerju še vedno vodilna rešitev za zaščito podatkov

Forcepoint, vodilni proizvajalec rešitev za napredno zaščito informacijskih omrežij, podatkov in uporabnikov, ki ga v Sloveniji uradno zastopa podjetje REAL security d.o.o.,

nas je obvestil, da je Gartner spet uvrstil Forcepoint med vodilne ponudnike rešitev za zaščito poslovnih podatkov. Rešitve Forcepoint DLP (prej Forcepoint TRITON AP-DATA) se nahajajo v kvadrantu vodilnih ponudnikov Gartnerjeve analize "2017 Magic Quadrant for Enterprise DLP". To je že deveto leto zapored, nekoč kot Websense, sedaj kot Forcepoint. V kvadrantu vodilnih ponudnikov se poleg Forcepoint tokrat nahajajo še podjetja Symantec, Digital Guardian ter Intel Security. Forcepoint DLP tehnologije so integrirane tudi v Forcepoint Web Security (prej AP-WEB) ter Forcepoint Email Security (prej AP-EMAIL) produkte za zaščito spletnega in e-poštnega prometa, zato je mogoče k vsaki od teh dveh rešitev kot opcijski modul dokupiti DLP zaščito na ustreznem podatkovnem kanalu (http, smtp), za tiste, ki bi radi nadzirali ali jim podatki uhajajo samo na enem od komunikacijskih kanalov. DLP rešitve so zelo pomembne za zagotavljanje skladnosti z Evropsko regulativo GDPR, kot celota, ali na primer za prvo fazo odkrivanja in klasifikacije osebnih podatkov samo komponenta DLP Discovery.

Kaj pravijo analitiki pri Gartnerju?

· Forcepoint DLP rešitve so primerne tako za:
- podjetje/organizacije, ki morajo imeti rešitve te vrste zaradi skladnosti z industrijskimi ali zakonskimi regulativami, kakor tudi za
- podjetja/organizacije, ki zahtevajo maksimalno zaščito intelektualne lastnine oz. poslovnih podatkov.

· Še posebej so izpostavili prednosti novega analitičnega orodja Incident Risk Ranking (IRR) Report za enostavno odkrivanje najbolj tveganih aktivnosti in uporabnikov, spodaj je še nekaj dodatnih stavkov o tem.

· Gartner ugotavlja, da je mnogim odjemalcem rešitev Forcepoint DLP zelo pomembna funkcionalnost odkrivanja, prepoznavanja ter klasifikacije (fingerprinting) strukturiranih podatkov v različnih bazah, še posebej v storitvi Salesforce.

· Izpostavljajo tudi integracijo Forcepoint Endpoint DLP ter Microsoft RMS.

Incident Risk Ranking (IRR) Report

Od zadnje različice programske osnove za Forcepoint DLP rešitve naprej le-te vsebujejo funkcionalnost ocenjevanja posledičnih tveganj incidentov varnosti podatkov. Ta uporablja statistične metode modeliranja in ocenjevanje "normalnega" obnašanja uporabnikov (baselining) za samodejno identifikacijo, grupiranje in tvorjenje lestvic incidentov, ki nam pokažejo, kateri in zakaj predstavljajo največja tveganja. Klasične DLP rešitve namreč ocenjujejo stopnjo nevarnosti samo na podlagi pomembnosti vpletenih podatkov in morda tega ali so bili poslani izven podjetja ali ne. Uporabniški vmesnik Forcepoint rešitve sedaj vsebuje novo preglednico - Incident Risk Ranking, ki pokaže najbolj tvegano skupino incidentov v zadnjih 24 urah, opcionalno tiste, ki so ocenjeni z višjo stopnjo, kot jo je določil administrator. Preglednica je odlično izhodišče za vodjo IT varnosti, ki mora določiti vrstni red obdelave teh incidentov.

Avtor / prevod: Robert Lubej

Povezava do podrobnosti:

https://www.forcepoint.com/gartner-2017-dlp-mq-thank-you

### ### ###

O Forcepoint

Forcepoint je nastal z združitvijo podjetja Websense ter Raytheon Cyber Products in pridružitvijo bivšega Intel-McAfee oddelka za napredne požarne pregrade.

Websense je bil vodilni proizvajalec rešitev za filtriranje spletnih vsebin, od leta 2007 naprej je ponujal tudi najbolje ocenjeno rešitev za preprečevanje uhajanja podatkov, leta 2010 pa so pod ime TRITON združili popolno kombinacijo rešitev za zaščito spletnega prometa, prometa elektronske pošte ter poslovnih podatkov, v opcijski kombinaciji na lokaciji nameščenih rešitev ali storitev v strežniškem oblaku.

V prvi polovici leta 2015 je Websense postal lastništvo podjetja Raytheon, ki je največji ponudnik storitev in rešitev kibernetske varnosti za ameriško obrambno ministrstvo. Konec leta 2015 se je Websense-u pridružil še bivši oddelek podjetja McAfee za napredne požarne pregrade - prej Stonesoft in Sidewinder. Od 14. 1. 2016 naprej poslujejo pod enotnim imenom Forcepoint.

Več o podjetju najdete na spletnih straneh: http://www.forcepoint.com

Dodatne informacije:

Robert Lubej, projektni vodja

robert.lubej@real-sec.com

REAL security d.o.o.

Žolgarjeva ulica 17

2000 Maribor

tel.: 02 234 74 74

http://www.real-sec.com

info@real-sec.com