O-STA

V BTC Cityju Ljubljana razglašeni zmagovalni vrtci in šole v okviru projekta Spodbujamo prijateljstvo

V petek, 14. aprila 2017, je v BTC Cityju Ljubljana potekal tretji zaključni dogodek pod okriljem projekta Spodbujamo prijateljstvo. Projekt, ki ga društvo za trajnostni razvoj Sobivanje izvaja s podporo družbe BTC in poteka že peto leto zapored, je otroke spodbudil k razmišljanju in ustvarjanju na temo prijateljstva. Na dogodku je potekala razglasitev in nagraditev najboljših vrtcev in osnovnih šol, predstavljena je bila tudi razstava otroških likovnih del, ki so prispela na natečaj.

Cilj projekta Spodbujamo prijateljstvo, v katerem lahko sodelujejo različne vzgojno-izobraževalne ustanove, šole in vrtci, je prek natečaja okrepiti ustvarjalnost in solidarnost ter skrb za promocijo pozitivnih vrednot med otroki. Projekt je letos dosegel izjemno razsežnost - tako z vidika števila sodelujočih otrok kot geografske razsežnosti. Letos projekt namreč združuje 11.260 slovenskih otrok s 172 šol in vrtcev iz vse Slovenije, zanimanje za sodelovanje pa se kaže tudi onkraj meja. Število sodelujočih je letos več kot v vseh štirih letih izvajanja projekta poprej, ko je v projektu skupaj sodelovalo približno 10.000 otrok. Doslej je projekt potekal le na slovenskih tleh, letos pa je prvič sodeloval zamejski vrtec iz Italije.

"V družbi BTC se zavedamo pomena trajnostnega razvoja in družbene odgovornosti. Podpiramo številne projekte in aktivnosti z zeleno in družbeno odgovorno noto, ki jih izvajamo v partnerskem duhu. Še posebej se posvečamo mladim, ki jih vidimo kot generatorje prihodnjega razvoja Slovenije. Podpora projektu Spodbujajmo prijateljstvo tako ni naključje. Razsežnost projekta kaže na to, da je spodbujanje prijateljstva med otroki, krepitev njihove ustvarjalnosti in vedoželjnosti o tej vrednoti nujno potrebno in koristno," je ob zaključku programa poudaril mag. Damjan Kralj, član uprave in direktor za trženje in marketing v družbi BTC.

Otroci so v okviru projekta ustvarili risbe, fotografije in druga likovna dela. Najboljši med vrtci so bili Vrtec Otona Župančiča, Vrtec Mengeš in Vrtec Kekec Grosuplje.

Prva tri mesta med osnovnimi šolami so zasedli: OŠ Roje, OŠ Brezovica pri Ljubljani in OŠ Žiri. Zmagovalne šole in vrtci so bili nagrajeni, vsi sodelujoči otroci v natečaju pa so prejeli tudi posebna priznanja za udeležbo.

Nada Pavšer, predsednica društva Sobivanje, je ob dogodku izpostavila: "V društvu Sobivanje se zavedamo, da sta sobivanje in dobri medsebojni odnosi osnova kakovostnega življenja. Preko projekta Spodbujamo prijateljstvo otroke spominjamo na vsa dobra drobna doživetja, ki jim bogatijo trenutke v šoli, doma in kjerkoli drugje. Tako otroke kot odrasle želimo spomniti na človeško toplino, ljubezen in medsebojno pomoč, ki so neločljivo povezani s prijateljstvom. To pa je nujno za strpnost v družbi."

Najboljša dela so bila javnosti predstavljena na treh pomladanskih dogodkih v vseh treh BTC Cityjih po Sloveniji. Prva razstava je tako že potekala v sklopu dogodka v BTC Cityju Murska Sobota in je na ogled do 10. 5. 2017. Temu je sledil še dogodek z razstavo v Novem mestu (7. 4. 2017) in v Ljubljani (14. 4. 2017). Vsi razstavljeni izdelki bodo objavljeni tudi v elektronski knjižici izdelkov natečaja Spodbujamo prijateljstvo. Knjižica z vsemi prispelimi izdelki bo objavljena na spletni strani: www.misijazeleno.si.

Projekt Spodbujamo prijateljstvo je del širšega programa Šola sobivanja, ki združuje projekte z različnih področij trajnostnega razvoja in ki se zavzema za pravičnejšo družbo in kakovostnejše življenje vseh ljudi. V duhu trajnostne rasti, družbeno odgovornega delovanja in spodbujanja mladih k medsebojni pomoči in prijateljstvu družba BTC podpira projekt Spodbujamo prijateljstvo pod okriljem poslovnega stebra Misija: Zeleno. Ta predstavlja platformo za številne aktivnosti na različnih področjih (denimo okoljevarstvo, znanost, izobraževanje, zdravstvo, šport, kultura in humanitarnost), s katerimi družba BTC v sodelovanju s partnerji ustvarja priložnosti v korist sedanje in prihodnjih generacij.

Dodatne informacije: BTC d.d., Maja Oven, direktorica Sektorja za tržno komuniciranje in odnose z javnostmi; tel.: 01 585 13 15, e-pošta: maja.oven@btc.si