O-STA

Gala baletni koncert v okviru Srečanja baletnih umetnikov nekdanje Jugoslavije v SNG Opera in balet Ljubljana

V petek, 21. aprila, bo v ljubljanski Operi srečanje baletnih umetnikov nekdanje Jugoslavije. Ob tej priložnosti bo med ostalim programom ljubljanski baletni ansambel izvedel Kaktuse v koreografiji Alexandra Ekmana, uspešnico minule sezone.

Gostitelj srečanja direktorjev baletnih ansamblov nekdanje Jugoslavije in Gala baletnega koncerta z naslovom "Srečanje baletnih umetnikov nekdanje Jugoslavije" sta SNG Opera in balet Ljubljana in Društvo baletnih umetnikov Slovenije. Gala baletni koncert bo nedvomno prava poslastica za ljubitelje baletne umetnosti.

Srečanja baletnih umetnikov Jugoslavije, ki so se v času pred razpadom Jugoslavije bienalno odvijala v Ljubljani, so tedaj predstavljala enega najprestižnejših baletnih dogodkov leta. Z razpadom nekdanje skupne države so srečanja zamrla. Od tedaj je preteklo več kot 25 let in baletni ansambli, nekoč združeni v enotni umetniški politiki, so krenila vsak svojo pot razvoja. V času do danes pa je prav vsak od njih izoblikoval lastno identiteto.

Leta 2016 je Edina Papo, tedanja umetniška voditeljica baleta Narodnega gledališča Sarajevo in vodja Baletfesta, prvič sklicala srečanje direktorjev baletnih ansamblov nekdanje Jugoslavije, ki so na Baletni konferenci izmenjali stališča in izkušnje iz zadnjih 25 let, dan za tem pa srečanje obeležili z baletnim koncertom.

Na petkovem Gala baletnem koncertu bodo poleg solistov ljubljanskega ansambla nastopili še solisti baletnih ansamblov HNK Zagreb, NP Beograd, NP Sarajevo, MNP Skopje, HNK Split in SNG Maribor.

Vstopnice so na voljo na blagajni ljubljanske Opere.

Foto: Baletna solista ljubljanskega ansambla Nina Noč in Kenta Yamamoto.

Avtorica fotografije: Darja Štravs Tisu