O-STA

Proizvodnja barvil, barv in pigmentov

V času velikonočnih praznikov pogosto na različne načine pobarvamo jajca. Poleg čisto naravnih in doma izvedenih postopkov, kot je uporaba čebule, je morda najbolj enostavno iti v nakupovalni center in kupiti pripravek za barvanje. Kako nekdo izdeluje take pripravke in kako je regulirana proizvodnja barvil?

IZOBRAŽEVANJE

Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo

Iščete svojo podjetniško idejo? Pomagamo vam na našem brezplačnem seminarju.

Več informacij

Proizvodnja barvil kot dejavnost

Za začetek moramo najprej razčleniti to, o čemer bomo govorili, saj gre za dve različni dejavnosti. Prva je "Proizvodnja barvil in pigmentov" (SKD 20.120), druga pa "Proizvodnja barv, lakov in podobnih premazov, tiskarskih barv in kitov" (SKD 20.300). V tem prispevku bomo govorili predvsem o proizvodnji barvil za živila, torej aditivih, kot tudi proizvodnji barvil za kozmetične pripravke.

Prijava na izobraževanje

Proizvodnja barvil in pigmentov ter proizvodnja barv, lakov ...

Proizvodnja barvil in pigmentov v Standardni klasifikaciji dejavnosti (SKD 2008) spada pod številko 20.120. Tu je zajeta proizvodnja barvil, kot tudi pigmentov katerega koli izvora, ali v osnovni obliki ali v koncentratu.

Proizvodnja že pripravljenih barvil ali pigmentov pa spada v drugo, že omenjeno dejavnost, "Proizvodnja barv, lakov in podobnih premazov, tiskarskih barv in kitov". Poleg barv so tu tudi pigmentni pripravki, motnila, laki, emajli in politure.

Proizvodnja barvil - barvila za živila

Uporaba in proizvodnja barvil je nadzorovana s strani Uprave RS za varno hrano in Zdravstvenega inšpektorata RS, Inšpektorat Republike Slovenije za kmetijstvo, gozdarstvo in hrano in Veterinarske uprave RS. Spremljanje in uporabe aditivov pa je regulirana s strani Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Tudi pri proizvodnja barvil, kjer gre za aditive, je postopek odobritve aditiva za uporabo določen z uredbo (EC) št. 1331/2008 in se prične z oddajo vloge na Evropsko komisijo. Vsi aditivi, ki so v uporabi v Evropski uniji, morajo biti pred uporabo laboratorijsko pregledani in odobreni. Tudi uporaba barvil je po odobritvi največkrat omejena na določeno količino v živilu.

Proizvodnja barvil - barvila za kozmetiko

Priloga IV Uredbe 1223/2009 Evropske skupnosti, regulira uporabo dovoljenih barvil za kožo in lase, pod pogojem, da se te snovi obarvajo na osnovi absorpcije in odboja.

Prijava na izobraževanje

Če ne veste, katero dejavnost iz SKD izbrati, so vam za vsa vprašanja na voljo referenti na Datini VEM točki. Vodili vas bodo skozi postopek registracije podjetja in vam sproti razložili morebitne nejasnosti. Več o ustanovitev podjetja si lahko preberete v prispevku Sp - kakšen je postopek ustanovitve?, ali pa se nam pridružite na brezplačnem seminarju Skupinsko svetovanje pred registracijo podjetja.

Registracija s. p. je hitra, brezplačna in enostavna! Rezervirajte si svoj termin na 01 600 1530 ali nam pišite na data@data.si!

Bogdana Rejc, Data

Proizvodnja, trgovanje ali uporaba nevarnih kemikalij

Tako pravne in fizične osebe, ki proizvajajo, opravljajo promet ali uporabljajo nevarne kemikalije, razvrščene kot zelo strupene ali strupene, morajo za to imeti dovoljenje, ki ga izda pristojen urad za kemikalije. Tudi v primeru uporabe ali hranjenja prehodnih sestavin za prepovedane droge je potrebno, po uredbi (ES) št. 273/2004 o predhodnih sestavinah pri prepovedanih drogah, pridobiti licenco pred pričetkom opravljanja dejavnosti.

Skladiščenje nevarnih kemikalij

Po Zakonu o kemikalijah morajo tako pravne kot fizične osebe, ki se ukvarjajo z skladiščenjem nevarnih kemikalij, izpolnjevati pogoje, kot je zapisano v tem zakonu. Imeti morajo dovoljenje za opravljanje dejavnosti skladiščenja nevarnih kemikalij. Postopek pridobitev dovoljenja je opisan v Pravilniku o postopku za pridobitev dovoljenja za opravljanje dejavnosti proizvodnje nevarnih kemikalij, prometa z nevarnimi kemikalijami, skladiščenja nevarnih kemikalij ali uporabe nevarnih kemikalij (Uradni list RS, št. 74/11). Če gre za opravljaje prometa na drobno s kemikalijami kot predmet splošne rabe, potem tega dovoljenja ni potrebno pridobiti.

Prijava na izobraževanje

Avtor besedila je Rok Gros, uni. dipl. ekon., Data, d. o. o.

Deli na FacebookuDeli na Twitterju

Kategorijepodjetniške novice podjetništvo ustanovitev podjetja zanimivosti

Oznakeavtorski članki proizvodnja barvil regulirana dejavnost skd

POVEZAVA: http://data.si/blog/2017/04/16/proizvodnja-barvil-barv-in-pigmentov/