O-STA

Odličen uspeh ekipe PF UL na mednarodnem tekmovanju iz poznavanja prava EU - CEEMC

Minuli vikend je v Sofiji potekalo mednarodno tekmovanje iz poznavanja prava Evropske unije Central and East European Moot Competition - CEEMC, ki se ga je udeležila tudi ekipa Pravne fakultete Univerze v Ljubljani pod mentorstvom prof. dr. Ane Vlahek. Ekipe PF UL se po rezultatih na CEEMC uvrščajo v sam vrh (med drugim ekipno 1. mesto leta 2003, 2012, 2014 in 2015, 2. mesto leta 2004, 3. mesto leta 2005). Izjema ni niti letošnja ekipa v sestavi študentov Aljoša Aleksovski, Sara Ermenc, Urška Rotar in Špela Zupančič, ki je dosegla sledeče odlične rezultate:

- ekipno 3. mesto,

- 1. mesto za najboljša memoranduma za tožnika in toženca,

- nagrado za individualnega govornika, ki jo je prejela Sara Ermenc.

Letošnja vprašanja na tekmovanju so obravnavala različne vidike postopka mednarodne zaščite in pridobitve dovoljenja za bivanje v EU in so bila zelo aktualna v luči begunske krize, pri čemer je del vprašanj trenutno celo v obravnavi pred Sodiščem EU.

Ekipa se je s pomočjo nekdanjih uspešnih članic ekip PF UL na moot court tekmovanjih Daniele Mozetič, Ane Bonča, Mirjam Homar, Urše Ušeničnik in Lare Matan na tekmovanje pripravljala od januarja, ko so organizatorji tekmovanja (British Law Centre pod pokroviteljstvom Univerze v Cambridgeu in Sodišča EU) objavili primer, ki je simuliral postopek predhodnega odločanja na Sodišču EU. Marca je ekipa oddala po 15 strani dolga memoranduma za tožnika in toženca v angleškem jeziku, tekmovanje, ki mu predseduje AG Eleanor Sharpston, pa se je zaključilo z ustnimi nastopi v Sofiji pred aktualnimi sodniki in generalnimi pravobranilci na Sodišču EU, profesorji prava EU ter drugimi pravnimi strokovnjaki.