O-STA

Inženirka gradbeništva Teja Török na dogodku "Ne teslo. Tesla bom!"

V četrtek, 4. maja, je na Gimnaziji Šentvid v okviru projekta "Inženirke in inženirji bomo!" potekal dogodek "Ne teslo. Tesla bom!", kjer je sodelovala tudi Teja Török, diplomantka Fakultete za gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani. Dogodek je bil namenjen promociji tehničnih in naravoslovnih poklicev ter inovativnosti med dijaki tretjega in četrtega letnika. Na dogodku so dijaki dobili odgovore na vprašanja, kako se pripraviti na nove vznikajoče poklice ali pa katera znanja, poklici in vrline bodo v prihodnosti tisti, ki jim bodo uresničevali želje po rasti, razvoju in varnosti. Zbrane dijake je preko videa pozdravila tudi slovenska inovatorka in inženirka mag. Violeta Bulc, evropska komisarka za promet.

Okrogla miza

Pogovor o karieri je potekal v obliki okrogle mize z izjemnimi sogovorniki iz prakse. Ti so delili svoje izkušnje, spregovorili pa so tudi o nasvetih, kako izbrati poklic in kako biti uspešen pri svojem delu. Na okrogli mizi so sodelovali Teja Török, univerzitetna diplomirana inženirka gradbeništva, ki je že več kot tri leta zaposlena v podjetju Pomgrad, kjer je zadolžena za različne razvojne projekte, Tim Potočnik, soustanovitelj in direktor podjetja Eurosender, Ajda Pretnar, raziskovalka v Laboratoriju za bioinformatiko na Fakulteti za računalništvo in informatiko, dr. Jernej Pintar, gradnik podjetniških skupnosti iz Tehnološkega parka Ljubljana ter mag. Andrej Ivanc, vodja okoljevarstvenega inženiringa v podjetju Riko.

Ženske se odlično znajdejo tudi v 'moških' poklicih

Teja Török, ki je svojo diplomo pridobila na Fakulteti za gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani, je dijakom in predvsem dijakinjam tretjih letnikov potrdila, da so predsodki do žensk v t. i. moških poklicih še vedno prisotni, vendar se jim tudi sama ponudila kot dokaz, naj zanje to ne bo ovira. "Glede nekaterih fakultet še vedno veljajo stereotipi, da so le 'moške'. V resnici pa smo ženske lahko še bolj primerne za gradbeništvo, saj posedujemo lastnosti, zaradi katerih lahko hitreje napredujemo in se dokažemo. Ženske smo bolj vztrajne in natančne," je dekleta opogumila Teja Török in jih spodbudila, naj brez strahu sledijo inženirskemu poklicu.

Projekt Inženirke in inženirji bomo!

Projekt "Inženirke in inženirji bomo!" združuje priznane inženirje, vrhunske managerje, raziskovalce na fakultetah, ambiciozne študente iz tehničnih in naravoslovnih fakultet, predstavnike start-up podjetij in različne prodorne ter ustvarjalne posameznike. Z mladimi delijo svoje življenjske izkušnje, predstavljajo karierne priložnosti na znanstvenem področju in v tehničnih poklicih ter spodbujajo nadgrajevanje inženirskega znanja s poslovnim. V ta namen letno pripravijo okvirno 12 dogodkov za več kot 2450 dijakov. Častni pokrovitelj projekta je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.