O-STA

Kdaj odgovor na ugovor dohodnine?

Koliko ugovorov zoper informativne izračune dohodnine za leto 2016 je prejela Finančna uprava RS (FURS) in kdaj lahko pričakujete odgovor na ugovor dohodnine?

IZOBRAŽEVANJE

Abeceda poslovanja

Ste sveži podjetnik brez izkušenj z vodenjem poslov? Ali veste kakšne so vaše nove obveznosti?

Več informacij

Iz FURS so nam sporočili, da so prejeli 18.512 ugovorov zoper informativne izračune dohodnine 2016, izdane v prvem svežnju. To znaša manj kot 2 odstotka vseh odpremljenih informativnih izračunov v prvi tranši.

Največji delež ugovorov zoper informativne izračune dohodnine (12.032 ugovorov, kar predstavlja 65 odstotkov vloženih ugovor) se nanaša na ugovorni razlog naknadnega uveljavljanja posebne olajšave za vzdrževane družinske člane. 18 odstotkov vloženih ugovorov pa se nanaša na spremembe ali dopolnite podatkov o dohodkih iz tujine.

Informativni izračuni dohodnine za leto 2016, ki jim zavezanci niso ugovarjali, so po izteku roka za ugovor postali dokončne odločbe o odmeri davka. Rok za plačilo premalo plačane dohodnine je 2. junij 2017. Preveč plačana dohodnina pa bo zavezancem nakazana na TRR 1. junija 2017.

Prijava na izobraževanje

Kdaj odgovor na ugovor dohodnine?

FURS bo pričel z izdajo odločb o odmeri dohodnine na osnovi vloženih ugovorov zoper informativne izračune dohodnine za leto 2016 konec meseca julija 2017. Glede na izkušnje preteklih let je v prvem svežnju izdanih približno 70 odstotkov odločb o odmeri dohodnine na osnovi vloženega ugovora. Torej je konec julija rešenih 70 odstotkov vseh vloženih ugovor. Na odgovor na ugovor dohodnine pa se zavezanci lahko še pritožijo, če se seveda z njim ne strinjajo.

Drugi in hkrati zadnji sveženj informativnih izračunov dohodnine 2016 bo Finančna uprava RS odpremila predvidoma konec maja 2017.

Prijava na izobraževanje

Ali ste vedeli, da si dohodnino lahko izračunate sami s pomočjo našega kalkulatorja?

Informativni izračun dohodnine za 2016

Informativni izračun dohodnine za 2016 - olajšava za otroke

Vam dohodnina in ugovor na izračun dohodnine 2016 povzročata težave? Stopite v stik z našimi davčnimi svetovalci, ki vam bodo znali pomagati. Obiščete pa lahko tudi seminar Abeceda poslovanja.

Deli na FacebookuDeli na Twitterju

Kategorijedavki finance podjetniške novice podjetništvo

Oznakeavtorski članki dohodnina informativni izračun dohodnine ugovor

POVEZAVA: http://data.si/blog/2017/05/15/kdaj-odgovor-na-ugovor-dohodnine/