O-STA

Vsakih 5 minut nekdo potrebuje kri - darujte jo v Europarku

V Europarku so sklenili zavezo k družbeno odgovornim ravnanjem in tako vedno znova iščejo poti, da pomagajo in podpirajo ranljive skupine, ljudi v stiski ali preprosto spodbujajo kakovostnejši način življenja ljudi. Dan pred slovenskim dnem krvodajalstva, 3. 6., od 8. do 11. ure, v sodelovanju z Rdečim križem Slovenije - Območnim združenjem Maribor tokrat pripravljajo krvodajalsko akcijo.

Vsakih 5 minut nekdo potrebuje kri

V Sloveniji 4. junija obeležujemo dan krvodajalstva, saj so na ta dan leta 1945 pri nas odvzeli in shranili prve enote krvi. Statistika pravi, da v naši državi vsakih 5 minut nekdo potrebuje kri. V ta namen so se v Europarku odločili, da bodo z organizacijo akcije darovanja krvi svoje obiskovalce osveščali o pomenu krvodajalstva in jih spodbujali k malemu, a plemenitemu dejanju, ki lahko rešuje življenja.

Lokacija krvodajalske akcije

Krvodajalsko akcijo bo izvajal Center za transfuzijsko medicino UKC Maribor pred južnim vhodom v Europark, in sicer na avtobusu za odvzem krvi.

Kdo lahko daruje kri?

Kri lahko daruje vsak, ki je dobrega zdravja, star med 18 in 65 let in tehta vsaj 50 kilogramov. Prav tako je pomembno, da oseba v zadnjih mesecih ni imela večje operacije ali v zadnjem letu prejela transfuzije. Krvodajalci so lahko moški, ki vsaj tri mesece niso darovali krvi, in ženske, ki krvi niso darovale vsaj štiri mesece in v zadnjem letu niso bile noseče.