O-STA

Velenje še vedno prostovoljstvu prijazno mesto

Velenje, 25. maj 2017 - 18. maja je Slovenska filantropija, Združenje za promocijo prostovoljstva, v Občini Gornja Radgona podelila nazive Junaki našega časa, Naj prostovoljec v javni upravi in razglasila Prostovoljstvu prijazna mesta. Med Prostovoljstvu prijaznimi mesti je ponovno tudi Mestna občina Velenje. V obrazložitvi so zapisali razloge za potrditev naziva Prostovoljstvu prijazno mesto: za zelo dobro sodelovanje s prostovoljskimi organizacijami, za spodbujanje prostovoljstva s podelitvijo nazivov Naj prostovoljec in Naj prostovoljska organizacija, za organizacijo sprejema prostovoljcev ob Mednarodnem dnevu prostovoljstva, za organiziranje skupnostnih čistilnih akcij ter skrb za prostovoljstvo v vseh starostnih skupinah.

S podelitvijo naziva Prostovoljstvu prijazno mesto se izpostavljajo občine, ki po mnenju Slovenske filantropije in članic Slovenske mreže prostovoljskih organizacij prepoznavajo pomen prostovoljskega dela občanov za življenje v njihovi skupnosti, cenijo njihovo delo, podpirajo prostovoljske organizacije in namenjajo del občinskih sredstev za razvoj prostovoljstva v svoji občini.

Vse občine, prejemnice naziva v letu 2017, so ga prejele za obdobje treh let.

Slovenska filantropija, Združenje za promocijo prostovoljstva, je nagradila tudi odlično organizirano prostovoljstvo v vzgoji in izobraževanju v osnovnih in srednjih šolah ter letos prvič tudi v dijaških domovih. Z natečajem Junaki našega časa namreč vabijo pedagoške delavce, da v svoje delo z otroki in mladostniki vključujejo prostovoljstvo kot vrednoto in pristop k sodelovanju, medsebojnemu spoštovanju, razvijanju empatije, sprejemanju različnosti, medgeneracijskemu sodelovanju in osebnostni rasti mladih. Med drugimi je naziv prejela tudi velenjska šola - Osnovna šola Antona Aškerca.

Velenje je po prostovoljcih in udarniškem delu znano že od nekdaj, pravzaprav je mesto zraslo z delom pridnih rok prostovoljcev. V mestni občini Velenje deluje več kot 200 organizacij, v katerih so aktivni številni prostovoljci. Vse od leta 2010 sodelujemo tudi pri projektu Dan za spremembe, h kateremu Slovenska filantropija poziva vsako leto. Šolski center Velenje in Mladinski center Velenje vsako leto v Velenju pripravita tudi festival prostovoljstva na lokalni ravni.

Prijazen pozdrav,

Služba za odnose z javnostmi Mestne občine Velenje