O-STA

Nabiranje školjk - ideja za posel

Bližajo se nam poletni dnevi, zato bomo pregledali še eno izmed bolj ali manj "morskih" dejavnosti, ki so sicer v Standardni klasifikaciji dejavnosti (SKD 2008) uvrščene v skupino "Ribištvo". Dejavnost, ki si jo lahko izberete, ko se odločite za ustanovitev podjetja, je tudi nabiranje školjk. Če imate torej podjetniško idejo, pa niste prepričani, če bo uspešna v praksi, vam na Dati brezplačno svetujemo.

Nabiranje školjk je razdeljeno med "Morsko ribištvo" (03.110 ) in "Sladkovodno ribištvo" (03.120), za nabiranje školjk v sladkih vodah. Gojenje školjk in njihova predelava pa sta zajeta v drugi dejavnosti.

IZOBRAŽEVANJE

Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo

Tudi nabiranje školjk je lahko začetek vaše podjetniške poti. Imate kakšno drugo idejo? Preverite jo na Dati.

Več informacij

Dejavnost je treba registrirati, za kar hitro, enostavno in zastonj poskrbimo na Datini točki VEM. Referenti VEM točke DATA imajo namreč dolgoletne izkušnje s postopki registracije. Zato podjetniku pomagajo izbrati ustrezne dejavnosti iz SKD. Pomembno je, da zna podjetnik le povedati, s čim se bo ukvarjal v svojem podjetju, referent pa mu bo ustrezno svetoval. Opozoril ga bo tudi, če za opravljanje dejavnosti potrebuje kakšno posebno dovoljenje, kot denimo za nabiranje školjk. Na voljo pa so vam tudi celovita podjetniška svetovanja, kjer lahko dobite informacije tudi o ostalih področjih poslovanja.

Za nabiranje školjk potrebujete veljavno dovoljenje

Nabiranje školjk je dovoljeno vsakemu, ki ima dovoljenje za gospodarski ribolov. To dovoljenje se pridobi na podlagi pisne vloge, kateri sicer ni predpisana oblika, je pa vlogi treba priložiti dodatna ustrezna dokazila.

Dovoljenje za nabiranje je izdano za nedoločen čas in to s strani ministrstva, pristojnega za ribištvo. Pri nas je to Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Med drugim dovoljenje vsebuje podatke o identifikaciji ribiškega plovila in upravljavca, kot tudi tehnične lastnosti ribiškega plovila in opreme.

Prijava na izobraževanje

Dovoljenja se izdajo na podlagi časovnega zaporedja prispelih vlog. Upošteva pa se tudi s programom ribištva določene ribolovne možnosti za zagotavljanje trajnostne rabe rib.

K vlogi je potrebno priložiti potrdilo o opravljenem izpitu po programu usposabljanja za izvajanje gospodarskega ribolova, odločbo sodišča ali pristojnega organa za odločanje o prekrških in dokazilo o vpisu ribiškega polovila v evidenco. Nabiranje školjk ni dovoljeno izvajati ob sočasnem izvajanju prostočasnega ribolova.

Nabiranje školjk in ustrezno ribiško plovilo

Da je ribiško plovilo ustrezno, mora biti registrirano pri Upravi RS za pomorstvo, pred tem pa mora biti opravljen osnovni pregled ustreznosti plovila. Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano nato vpiše plovilo še v evidenco ribiških plovil.

Gospodarska oseba tudi ne sme imet prepovedi opravljanja dejavnosti gospodarskega ribolova, vlagatelju pa ne sme biti v preteklosti trajno odvzeto dovoljenje za gospodarski ribolov.

Prijava na izobraževanje

Izpit in nacionalna poklicna kvalifikacija

Gospodarski ribolov je pogojen s primerno strokovno usposobljenostjo ter z uspešno opravljenim izpitom pred izpitno komisijo. Prijava kandidata poteka z uspešno prijavo na pristojno ministrstvo. Certifikat o nacionalni poklicni kvalifikaciji za ribiča izdajo izvajalci, vpisani v register, ki ga vodi Državni izpitni center (RIC).

Registracija podjetja je hitra, brezplačna in enostavna! Rezervirajte si svoj termin na 01 600 1530 ali nam pišite na data@data.si!

Bogdana Rejc, Data

Označevanje in opremljenost plovil

Dejavnost nabiranja školjk zahteva tudi uporabo orodij. Ta orodja, bodisi pasivna ali aktivna ribolovna orodja, morajo biti tudi primerno označena in prepoznavna.

Prijava na izobraževanje

Avtor besedila je Rok Gros, uni. dipl. ekon., DATA d. o. o.

Deli na FacebookuDeli na Twitterju

Kategorijegospodarstvo podjetnik se predstavi podjetniške novice ustanovitev d.o.o. ustanovitev podjetja ustanovitev s.p. zanimivosti

Oznakeavtorski članki nabiranje školjk podjetniške dejavnosti skd ustanovitev podjetja

POVEZAVA: http://data.si/blog/2017/05/23/nabiranje-skoljk/