O-STA

Slavnostna akademija ob 200-letnici katastra na Slovenskem

Zveza geodetov Slovenije in Gorenjsko geodetsko društvo sta v sodelovanju s Fakulteto za gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani, Ministrstvom za okolje in prostor RS in Geodetsko upravo RS, Geodetskim inštitutom Slovenije, Inženirsko zbornico Slovenije ter Združenjem geodetskih izvajalcev GIZ-GI, s slavnostno akademijo obeležila 200-letnico začetka vzpostavitve parcelnega katastra na Slovenskem. Slavnostna akademija s koncertom Big Banda Orkestra slovenske vojske je 23. 5. 2017 na Brdu pri Kranju potekala v sklopu 45. Geodetskega dneva "Izmerjena dežela - 200 let katastra na Slovenskem".

Odprtje razstav in predstavitev monografije

Slavnostna akademija se je začela z odprtjem razstave starih geodetskih instrumentov, ki so jo pripravili geodeti pod vodstvom mag. Janeza Slaka z geodetske uprave RS, ter slikarske razstave geodeta Rajka Bogataja. Ta je bila namenjena tudi predstavitvi monografije "Geodetski instrumenti in oprema na Slovenskem", avtorjev Janeza Slaka in Boštjana Puclja ter urednika Joca Triglava. Pri tej slovensko-angleški monografiji je s svojim bogatim arhivom geodetskih instrumentov in opreme sodelovala tudi Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani.

Zgodovina stalnega razvoja geodetske stroke

Na akademiji sta številne obiskovalce iz Slovenije in tujine pozdravila mag. Blaž Mozetič, predsednik Zveze geodetov Slovenije, ter Gerda Schennach, predstavnica mednarodne zveze geodetov FIG, ki je ob izjemnem dogodku čestitala Sloveniji. Pri tem je poudarila, da ne gre le za 200-letnico katastra - gre za izjemno zgodovino stalnega razvoja geodetske stroke na Slovenskem, kar pomeni tudi 200 let šolanja in znanstveno-raziskovalnega razvoja na tem področju. Slavnostna govornica akademije je bila ministrica za okolje in prostor, Irena Majcen, ki je v govoru poudarila pomen kakovostnega katastra, pri čemer danes raje govorimo o kakovostnem sistemu nepremičninske administracije za upravljanje prostora.

Evropski geodet leta 2017

Dogodek je bil poleg 200-letnice katastra namenjen obeleženju 6. evropskega dneva geodetov in geoinformatikov, ki ga je uvedlo Združenje Evropske zveze pooblaščenih inženirjev geodezije CLGE. Predsednik združenja, Maurice Barbieri, je v čestitkah ob obletnici izpostavil, da moramo ob 200-letnici katastra vedeti, da za njim stojijo ljudje, sistem in država, ki so zaslužni za tako lepo tradicijo na področju katastra. Pomen posameznikov v razvoju stroke je prepoznalo tudi združenje CLGE, ki vsako leto imenuje evropskega geodeta leta. Za Evropskega geodeta 2017 so proglasili Guillauma-Henrija Dufoura, geodeta iz Švice, ki je živel in ustvarjal na prelomu iz 18. v 19. stoletje. Odigral je pomembno vlogo inženirja, geodeta in kartografa, znanstvenika, humanista, vojaškega polkovnika in je eden izmed petih soustanoviteljev Mednarodnega odbora Rdečega križa.

Visoka priznanja Zveze geodetov Slovenije

Ob velikem jubileju za slovensko geodetsko stroko in Slovenijo nasploh je predsednik Zveze geodetov Slovenije, mag. Blaž Mozetič, podelil visoka priznanja zaslužnim posameznikom in društvom. Plaketo so prejeli:

- Dolenjsko geodetko društvo ob 40-letnici delovanja;

- Mag. Janez Slak ob izdaji monografije Geodetski instrumenti in oprema na Slovenskem;

- Aleš Seliškar za pomemben prispevek k delovanju Zveze geodetov Slovenije;

- Dr. Joc Triglav ob 200-letnici zemljiškega katastra za izjemen prispevek k razvoju stroke in ob izdaji monografije Geodetski instrumenti in oprema na Slovenskem.

Plaketo Zveze geodetov Slovenije za življenjsko delo je dobil dr. Milan Naprudnik, diplomant in doktorand Fakultete za gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani. Ugledni slovenski geodet in univerzitetni predavatelj v pokoju letos praznuje 90. rojstni dan. Najvišje priznanje Zveze geodetov Slovenije mu je bilo podeljeno za zasluge pri razvoju javne geodetske službe v Sloveniji, razvoju geodezije kot interdisciplinarne vede s pomembno vlogo pri načrtovanju in upravljanju prostora, uveljavljanju Alpske konvencije in varovanju Alp.

Več kot 400 gostov iz Slovenije in tujine

Za izjemen kulturni program je poskrbel Big Band Orkestra Slovenske vojske pod vodstvom Rudolfa Strnada in solistko Ivo Stanič. Med več kot 400 gosti so bili predstavniki številnih institucij iz Slovenije in tujine - med drugimi so se dogodka udeležili predstavniki sorodnih geodetskih združenj, geodetskih fakultet in državnih geodetskih uprav iz Avstrije, Hrvaške, Srbije in Makedonije.