O-STA

Slovenka predstavlja na 57. Beneškem bienalu Republiko Kiribati

Vizualna umetnica Daniela Danica Tepeš je prva Slovenka, ki zastopa paviljon druge države. Povabljena je bila s strani notranjega ministrstva -oddelka za kulturo in muzej Republike Kiribati in kuratorke ter višje kulturne uradnice Pelee Tehumu k sodelovanju pri umetniškem projektu skupaj z dvema lokalnima skupinama Kairaken Betio in Ngaon Nareau. Izbrana je bila na podlagi njenega umetniškega dela z naslovom "Where do we go from here?", temelječega na temo podnebnih sprememb. Umetniško delo je tudi v stalni zbirki Narodnega kulturnega centra in muzeja Republike Kiribati.

Paviljon Republike Kiribati na 57. Beneškem bienalu odraža o ranljivosti svoje umetnosti, ki je skozi zgodovino ohranila svojevrstno prvinskost kulture in običajev. Ogrožen je že sam obstoj otoške države Kiribati. Zaradi učinkov podnebnih sprememb ji grozi, da bo izginila v Tihem oceanu, sredi katerega leži. Sestavlja jo 33 rajsko lepih atolov s čudovitimi plažami. Žal voda zadnja desetletja neizogibno dan za dnem, leto za leto jemlje zemljo. Neusmiljeno se zajeda v obalo ter z vse višjim plimovanjem odnaša prst v Tihi ocean.

Paviljon Republike Kiribati predstavlja preplet skupnega umetniškega dela 35 umetnikov različnih generacij in umetniških zvrsti, ki se med seboj povezujejo in s strastjo do umetnosti sodelujejo za skupni cilj - čim bolje predstaviti svojevrstno prvinskost kulture in običajev v prepletu s sodobno umetnostjo. Umetniki so skupaj ustvarili umetniški projekt na Red Beachu, Betio v Tarawi, Kiribati. Projekt interaktivna instalacija vključuje video, interaktivni video in interaktivno animacijo. Paviljon Kiribati v palači Mora deluje na obiskovalce tesnobno, klavstrofobično. Obiskovalec vstopi v interaktivni video Tihega oceana in je obkrožen s tradicionalnimi plesalci. Interaktivna animacija "Kiribatski bojevniki" se odziva na vsako gibanje obiskovalcev. Na ta način so obiskovalci paviljona Kiribati vpleteni v zgodbo Republike Kiribati.

Kiribati paviljon se nahaja v Evropskem kulturnem centru v Palači Mora (Palazzo Mora, European Cultural Centre) na lokaciji Strada Nuova, 3659, 30121 Benetke, Italija. Ogled Kiribati paviljona je možen vsak dan razen ob torkih vse do 26. novembra 2017 od 10.00 do 18.00. Prost vstop.