O-STA

Pobarvajmo znamenite bele lipiške ograje

Pomlad je čas čiščenja, urejanja okolice in tudi barvanja ograj. V Lipici imajo kar 12 km znamenitih belih ograj, ki jih lipiški mojstri letno vzdržujejo, da skrbno varujejo več kot 300 lipicancev. V nedeljo, 11. junija, ob 11. uri, se jim lahko pridružijo vsi, ki si želijo za en dan postati pravi mojstri za zaščito lesa. Strokovnjaki iz JUB-a bodo udeležencem akcije razkrili tudi nekaj trikov barvanja. Vsi, ki bodo vihteli čopiče, bodo za trud nagrajeni s krožnikom kraške mineštre, čopičem za spomin in velikim popustom za ogled najlepših lipicancev. Predvsem pa bodo lahko uživali na prijetnem druženju z živo glasbo in dobrotami na žaru v neokrnjeni lipiški naravi. S pobarvanim delom ograje bodo udeleženci omogočili, da bo Svetovno prvenstvo v vožnji dvovpreg 2017, ki bo septembra potekalo v Lipici, še lepše in veličastnejše.

Za barvo in čopiče bo poskrbljeno

Vsak ljubitelj lipicancev, neokrnjene narave in kulturne dediščine, ki se bo pridružil akciji, bo prejel čopič za brezskrbno barvanje izbranega dela ograje. Da bo nova bela barva lipiških ograj lahko kljubovala soncu, vetru, dežju in mrazu, bo pripomogla družba Jub d.o.o., ki bo za akcijo prispevala belo barvo. Čopiče pa bo prispevalo podjetje Žima d.d.

Bogat spremljevalni program

Dan bo potekal v znamenju privlačnega spremljevalnega dogajanja. Ustvarjanju s čopiči bo tako sledil piknik in sproščeno druženje na zelenih travnikih, na katerem ne bo manjkalo mamljive kulinarične ponudbe in sladkih presenečenj. Najmlajši bodo lahko ustvarjali na kreativnih delavnicah, skupaj s starši pa si bodo lahko ogledali cirkuško predstavo. Na svoj račun bodo prišli še ljubitelji žlahtne kapljice, ki se bodo lahko udeležili degustacije kraških vin. Celotno dogajanje bo popestrila izbrana glasba.

Lipiška šola klasičnega jahanja

Vsem sodelujočim bo na ta dan na voljo tudi posebno ugodna ponudba vstopnic za obisk Kobilarne Lipica ter za ogled najlepših lipicancev na predstavi Lipiške šole klasičnega jahanja ob 15. uri.