O-STA

Inšpekcija za delo bo dobila nova pooblastila

S spremembami Zakona o inšpekciji dela inšpekcija za delo dobiva nova pooblastila. Gre za ukrepe proti prekarnosti na trgu dela oziroma za dostojno delo in ukrepe za hitrejšo aktivacijo brezposelnih oseb, pojasnjujejo na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Vlada je besedilo zakona že potrdila, obravnavati pa ga mora še Državni zbor.

IZOBRAŽEVANJE

Funkcije za podjetnike

Na kaj vse morate biti pozorni, ko zaposlujete nove delavce?

Več informacij

Inšpekcija za delo z novimi pooblastili za preprečevanje prekarnega dela

Z novo zakonodajo inšpekcija za delo pridobiva dodatno možnost za ukrepanje. In sicer, če ugotovi, da se je delo opravljalo na podlagi pogodb civilnega prava ob podanih elementih delovnega razmerja.

Inšpektor za delo bo tako imel pooblastilo, da ob izdaji prepovedne odločbe izda še odredbo, da delodajalec delavcu v roku treh delovnih dni vroči vsebinsko ustrezno pogodbo o zaposlitvi (ustrezna mora biti ugotovljenemu dejanskemu stanju).

S tem ukrepom se zasleduje preprečevanje nelegalne uporabe atipičnih oblik dela. Delavec ima pravno varstvo v primeru neizročitve predloga pogodbe o zaposlitvi ali v primeru izročitve neustreznega predloga pogodbe o zaposlitvi. V kolikor delodajalec ne bo spoštoval odredbe inšpektorja, mu bo inšpekcija za delo naložila denarno sankcijo.

Prijava na izobraževanje

Da obisk inšpektorja ne bo neprijetno presenečenje, poskrbite, da boste s svojimi delavci sklenili ustrezne pogodbe. Pri tem vam nudimo kakovostno pravno svetovanje. Koristne informacije glede zaposlovanja novih delavcev pa delimo tudi na brezplačnem izobraževanju Funkcije za podjetnike.

Inšpekcija za delo lahko prepove opravljanje delovnega procesa

Inšpekcija za delo bo imela tudi možnost, da prepove opravljanje dela delavcev ali delovnega procesa oziroma uporabo sredstev za delo do odprave nepravilnosti. In sicer, če dvakrat v obdobju enega leta pravnomočno ugotovi, da delodajalec ni izplačal plače v skladu z določbami o plačilnem dnevu.

Pri tem novem ukrepu inšpektorja gre za prepoved opravljanja dela delavcev ali delovnega procesa, kjer so te nepravilnosti ugotovljene in ne pri celotnem poslovnem subjektu. S tem ukrepom zaostrujemo nadzor nad kršitvami v zvezi s plačilom za delo, ki so najpogostejše ugotovljene kršitve s strani inšpektorata od leta 2009 dalje, so pojasnili na Ministrstvu za delo.

Prijava na izobraževanje

Morda vas zanima tudi, kaj najpogosteje pregledujejo delovni inšpektorji:

Deli na FacebookuDeli na Twitterju

Kategorijekadri podjetniške novice podjetništvo zakonodaja

Oznakeavtorski članki inšpektorat za delo

POVEZAVA: http://data.si/blog/2017/06/08/inspekcija-za-delo-nova-pooblastila/