O-STA

Izbira dimnikarske družbe le še do konca meseca

Ste že izbrali svojega dimnikarja? Izbira dimnikarske družbe se namreč lahko izvede le še do konca junija.

IZOBRAŽEVANJE

Potni nalogi

Kako ustrezno sestaviti potni nalog

Več informacij

Izbira dimnikarske družbe le do 30. junija

Zakon o dimnikarskih storitvah (ZDimS) določa, da se mora izbira dimnikarske družbe opraviti najkasneje do 30. junija 2017 (oziroma 30. junija tekočega leta). Dimnikarsko družbo, ki bo opravljala dimnikarske storitve na mali kurilni napravi, uporabnik izbere iz seznama družb, ki je objavljen na spletni strani Ministrstva za okolje in prostor (MOP). Tako izbran dimnikar bo pri posamezniku opravljal dimnikarske storitve najmanj 12 mesecev.

Objava seznama hkrati pomeni, da lahko dimnikarske storitve odslej opravljajo zgolj še družbe s pridobljenim dovoljenjem po ZDimS, izvajajo pa dimnikarji s pridobljeno licenco, torej družbe in dimnikarji z objavljenega seznama.

V kolikor so uporabniki zadovoljni z nekdanjim koncesionarjem in želijo, da jim tudi v prihodnje izvaja storitve, izbira dimnikarske družbe ni potrebna. Skladno z ZDimS nekdanjega koncesionarja o tem tudi ni treba posebej obvestiti.

V primeru, da uporabnik izbire dimnikarske družbe do 30. junija ne izvede, za uporabnika od 1. 7. 2017 do 30. 6. 2018 izvaja dimnikarske storitve nekdanji koncesionar. Seveda, če izpolnjuje z zakonom predpisane pogoje (da ima dimnikarska družba dovoljenje in da za to družbo dela dimnikar z licenco).

Prijava na izobraževanje

Podrobnejša opredelitev pregledovanja malih kurilnih naprav

MOP je, skladno z novim zakonom, pripravilo tudi uredbo in pravilnik, ki bosta podrobneje opredelila pregledovanje malih kurilnih naprav in določila tudi cene. Pravilnik določa tudi časovne normative za posamezne dimnikarske storitve in podrobnejšo vsebino cenika ter višino potnih stroškov. Katere stroške službenih poti se lahko uveljavlja in kako pravilno izpolnjevati potne naloge, razlagamo na seminarju Potni nalogi.

Prijava na izobraževanje

Osnovna določena cena po predlogu že vključuje tudi potne stroške dimnikarja. In sicer za primere, ko je uporabnik od sedeža dimnikarske družbe oddaljen manj kot 25 kilometrov. Strankam, ki so od sedeža oddaljene več kot 25 kilometrov, bodo lahko dimnikarji zaračunali dodatne stroške (po osnutku do 0,25 evra za vsak kilometer nad 25 kilometrov). Več pa v prispevku Dimnikarske storitve: Podrobnejša opredelitev pregledovanja malih kurilnih naprav.

Deli na FacebookuDeli na Twitterju

Kategorijegospodarstvo podjetniške novice podjetništvo zakonodaja

Oznakeavtorski članki dimnikarska dejavnost izbira dimnikarske družbe ministrstvo za okolje in prostor

POVEZAVA: http://data.si/blog/2017/06/16/izbira-dimnikarske-druzbe/