O-STA

Študentska ekipa TAFR je na mednarodnem tekmovanju dosegla odličen rezultat

Študentska ekipa TAFR se je s kmetijskim robotom udeležila tekmovanja Field Robot Event 2017 v Angliji. Vsako leto se na tem tekmovanju pomeri približno 15 ekip, vsakič na drugi lokaciji v Evropi. Cilj tekmovanja je pokazati nove sposobnosti avtonomnih agro-robotov.

Odlični uspehi na mednarodnem tekmovanju

Letos so se študenti ekipe TAFR tekmovanja udeležila prvič, vendar so se kljub temu uspeli uvrstiti zelo visoko. V kar treh nalogah od petih so dosegli 2. mesto, skupno pa so se uvrstili na 4. mesto. Projekt je trajal 1 leto, na njem pa je delalo 12 študentov Univerze v Ljubljani, največ s Fakultete za elektrotehniko, pa tudi s Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo, Fakultete za strojništvo, Fakultete za farmacijo in Naravoslovnotehniške fakultete.

Kaj je TAFR?

Skupina študentov je razvila avtonomnega električnega kmetijskega robota, ki samodejno nadzira in poroča o rasti rastlin, gnojilih, škropivih, in pomaga pri drugih opravilih. Z robotskim pomagačem se opravila na polju pocenijo in pospešijo, hkrati pa omogoča delo na daljavo in zagotavlja večjo varnost pri delu na klancu ali delu z nevarnimi kemikalijami. Robot s pomočjo pametnih senzorjev vozi po vrstah na polju in izvaja opravila, ki bi jih sicer moral človek. Sproti opravlja meritve tal in rastlin ter omogoča podroben vpogled v podatke preko spletnega vmesnika. Zaradi svoje velikosti in teže robot lažje dostopa po ozkem prostoru med vrstami z manj pritiska na zemljo.

Več o projektu in dosežkih lahko preberete na: http://tafr.si/. Video delovanja v praksi: https://www.youtube.com/watch?v=qa48LQ4aXpI.