O-STA

ZOTKS bo skupaj s partnerji poleti organizirala 23 dogodkov za mladino po vsej Sloveniji

Še nekaj dni in začeli se bodo mladinski tabori, delavnice in ustvarjalne poletne šole

ZOTKS bo skupaj s partnerji poleti organizirala 23 dogodkov za mladino po vsej Sloveniji

Ljubljana, 20. junij 2017 Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) v sodelovanju s partnerji že od leta 1967 za mladino organizira poletne tabore s področij naravoslovja in tehnike. Na ta način otroci in mladi poletne počitnice preživijo poučno in ustvarjalno, teorijo iz šolskih klopi pa v sproščenem vzdušju in med novimi prijatelji preverijo še v praksi. ZOTKS tako udeležencem poletnih taborov omogoča pridobivanje dodatnega znanja in razvijanje lastnih sposobnosti.

"Raziskovalni tabori in ustvarjalne poletne šole so namenjeni otrokom in mladim, ki hočejo več, kot jim ponujajo šolske klopi. Na poletnih aktivnostih udeleženci ne počivajo, saj so dnevi zapolnjeni z ustvarjalnimi in raziskovalnimi dejavnostmi. V družbi sovrstnikov se tako spoznavajo z novimi temami, raziskujejo okolico ali pa ustvarjajo lastne izdelke," je povedala Tjaša Toni Skubic, vodja projekta Mladini prijazna znanost.

Dva poletna tabora se bosta začela že ta konec tedna, in sicer se bodo v nedeljo, 25. junija, v Črmošnjicah zbrali mladi elektroniki in robotiki, ki bodo teden dni ustvarjali robotke, spajkali vezja ter uresničevali svoje projektne ideje. Na drugem koncu Slovenije, v slovenski Istri, pa bodo svoja znanja združili mladi biologi, ki bodo spoznavali rastlinstvo in živalstvo slovenske Istre ter pridobili vpogled v raznolikost in prilagoditve na življenje v Sredozemlju.

V ponedeljek, 26. junija, se bodo v Prekmurju začeli kar trije tabori, in sicer etnološki tabor, tabor o ekologiji in lončarstvu ter astronomski tabor. Na temo astronomije se bodo v ponedeljek zbrali tudi v Šmartnem na Pohorju, kjer bodo astronomijo preučevali v povezavi z geografijo in s svetlobnim onesnaževanjem. Ljubljana pa bo gostila mlade gradbenike ter kemike, saj ZOTKS v sodelovanju s Fakulteto za gradbeništvo in geodezijo pripravlja Poletno šolo Okoljske meritve za KUL odločitve, v sodelovanju s Fakulteto za kemijo in kemijsko tehnologijo pa Poletno šolo kemijskih znanosti. V nadaljevanju poletja otroke in mlade čakajo zanimive dogodivščine še na področju modelarstva, logike, raziskovanja narave, glasbe in multimedije, računalništva ter inovativnih tehnologij in še česa.

Lani so v ZOTKS na državni in lokalni ravni izvedli 33 mladinskih raziskovalnih taborov oziroma ustvarjalnih poletnih šol, ki se jih je udeležilo 829 otrok in mladih iz vse Slovenije. Več informacij o letošnjih poletnih taborih je na voljo tukaj.

≠≠≠

O Zvezi za tehnično kulturo Slovenije
Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) je nevladna in neprofitna organizacija z več kot 65-letno tradicijo dela z otroki in mladino na področju znanosti, naravoslovja in tehnike. Zveza je imela pomembno pionirsko vlogo pri uvajanju sodobne računalniške informatike v različne segmente slovenske družbe. Deluje na različnih področjih tehnike, kot so elektronika, robotika, konstruktorstvo in tehnologije obdelave materialov, ter na področju kemije, biologije, modelarstva in kmetijstva. Prizadeva si za dvig priljubljenosti znanosti in tehnike med otroki in mladimi ter za spodbujanje in razvijanje njihove ustvarjalnosti, inovativnosti in raziskovalnega duha.

Program ZOTKS sofinancirajo Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Urad Republike Slovenije za mladino in drugi. Tabore in poletne šole ZOTKS organizira v sodelovanju z različnimi partnerji. Več informacij o organizaciji se nahaja na www.zotks.si.

Dodatne informacije
Tjaša Toni Skubic
Zveza za tehnično kulturo Slovenije
Zaloška 65, p. p. 2803
1000 Ljubljana

E-naslov: tabori@zotks.si
GSM: 040 512 880