O-STA

Mednarodno združenje za tradicijsko glasbo praznuje 70 let obstoja

Ljubljana, 6. julija 2017 Mednarodno združenje za tradicijsko glasbo/International Council for Traditional Music (ICTM) je vodilno svetovno združenje etnomuzikologov (http://ictmusic.org). Je v formalnem konsultativnem odnosu z Unescom in ima aktivne predstavnike po vsem svetu. Od leta 2011 ima sedež na Univerzi v Ljubljani, generalni sekretar združenja je dr. Svanibor Pettan, vodja Katedre za etnomuzikologijo na Oddelku za muzikologijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani (FF UL).

Univerza v Limericku na Irskem bo julija 2017 gostila 44. svetovno konferenco, s katero bo ICTM praznoval 70-letnico obstoja (1947-2017). Program tokratne konference je na voljo tukaj. Ob tej priložnosti se bo svečano končalo šestletno izjemno uspešno bivanje uprave tega združenja na Slovenskem; nova gostiteljica bo postala Univerza za glasbo in uprizoritvene umetnosti na Dunaju.

Dr. Pettan je ICTM pripeljal v Ljubljano po večletnih bivanjih tega združenja v ZDA (Columbia University v New Yorku, Kalifornijska univerza v Los Angelesu) in Avstraliji (Avstralska nacionalna univerza v Canberri). Slovenija je doslej najmanjša država-gostiteljica in prva, v kateri angleščina ni uradni jezik. Kljub začetni negotovosti nekaterih članov, je združenje trenutno v najboljšem stanju od ustanovitve pred sedmimi desetletji (Bilten združenja je na voljo tukaj.)

Naj o uspešnosti slovenskega vodenja spregovorijo dejstva.

Rast članstva za dobrih 50% od leta 2011 se dopolnjuje z rastjo števila sodelujočih držav in regij od 75 v letu 2011 do 127 v letu 2016. Organizirali smo bienalne svetovne konference na Kitajskem (2013), v Kazahstanu (2015) in na Irskem (2017); konferenca leta 2015 je bila prva na območju nekdanje Sovjetske zveze in prva v državi z večinskim muslimanskih prebivalstom. Razcvetela se je dejavnost študijskih skupin, teh je sedaj 21, po vsem svetu. Na različne načine smo pospešili komuniciranje s člani, z Unescom ter s sorodnimi mednarodnimi združenji (npr. forum v Abu Dhabiju leta 2016 s člani Mednarodnega muzikološkega društva in Mednarodnega združenja glasbenih knjižnic).

Kaj je minulih šest let prineslo v naše okolje? Predvsem sloves uspešnega jedra svetovnih etnomuzikoloških dogajanj. Na Oddelku za muzikologijo FF UL izhaja vodilna periodična publikacija v svetu etnomuzikologije Yearbook for Traditional Music. V Ljubljani smo v sodelovanju z ustanovo Imago Sloveniae uveljavili vsakoletni mednarodni simpozij. Na Oddelku za muzikologijo gostimo številne vrhunske gostujoče predavatelje, prejemamo pomembne podarjene publikacije, navezujemo koristne stike s kakovostnimi tujimi partnerji in nenazadnje prejemamo študente iz tujine, ki se želijo izpopolnjevati iz etnomuzikologije prav pri nas (jeseni bomo tako imeli študente iz Kitajske, ZDA in Kazahstana).

"Za razliko od mednarodnih športnih uspehov, pri katerih slovenski tekmovalec mora premagati tiste iz drugih držav, sloni ta zgodba o uspehu na drugačnih in bolj trajnostih temeljih. Slovenija je namreč poleg same sebe povzdignila tudi vse druge udeležence. Prav bi bilo, da tudi to postane del našega kolektivnega spomina in navdihne še kakšno drugo podobno dejanje," o delovanju združenja pravi dr. Svanibor Pettan.