O-STA

Brezplačne plastične vrečke bodo prepovedane

Brezplačne plastične vrečke bodo na vseh prodajnih mestih v Sloveniji s 1. januarjem 2019 prepovedane. Vlada je namreč sprejela spremembo uredbe o ravnanju z embalažo in odpadno embalažo, s katero želi trajno zmanjšati potrošnjo lahkih plastičnih nosilnih vrečk.

IZOBRAŽEVANJE

Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo

Vas mika podjetništvo?

Več informacij

Brezplačne plastične vrečke bodo prepovedane

Z letom 2019 se bomo tako v Sloveniji poslovili od brezplačnih plastičnih vrečk. S tem ukrepom vlada želi spodbuditi trajno zmanjšanje potrošnje tovrstnih vrečk in preprečevati povečanje proizvodnje embalaže. S sprejetjem uredbe se sicer v slovenski pravni red prenaša evropska direktiva. Ta nalaga državam članicam sprejetje ustreznih ukrepov, ki bodo pripomogli, da se plastične vrečke ne bodo več množično uporabljale. Posledično naj bi bilo v okolju manj smeti oziroma odpadkov, spremenili pa naj bi se tudi vedenjski vzorci potrošnikov.

Ravnanje z odpadki oziroma odpadno embalažo je danes področje, kjer se lahko z dobrimi idejamiustvari odličen posel. Če torej razmišljate, da bi ustanovili podjetje, lahko svojo poslovno idejo najprej preverite na našem brezplačnem seminarju. V nadaljevanju podjetniške poti pa vam na številnih izobraževanjih nudimo vso podporo, ki jo boste pri vodenju poslov potrebovali.

Prijava na izobraževanje

Manj kot 90 plastičnih vrečk letno na osebo

Cilj spremenjene uredbe je, da potrošniki plastične vrečke zamenjajo z vrečkami iz drugih materialov. V uredbi je navedeno tudi, da naj bi do konca leta 2019 posameznik potrošil manj kot 90 plastičnih vrečk letno. Do leta 2025 pa naj bi se letna potrošnja plastičnih vrečk na osebo spustila pod 40.

Iz vseh ukrepov so v skladu z evropsko direktivo izvzete zelo lahke plastične vrečke, ki so namenjene za primarno embalažo svežih živil, ki niso predpakirana. Skladno z direktivo se v uredbi ureja tudi onesveščanje potrošnikov na institucionalni ravni in sporočanje posebnih podatkov o dajanju plastičnih nosilnih vrečk v promet.

Prijava na izobraževanje

Deli na FacebookuDeli na Twitterju

Kategorijepodjetniške novice podjetništvo zakonodaja zanimivosti

Oznakeavtorski članki eu plastične vrečke potrošniki

POVEZAVA: http://data.si/blog/2017/07/06/plasticne-vrecke-bodo-prepovedane/