O-STA

Obrestna mera zamudnih obresti za drugo polovico leta 2017

Predpisana obrestna mera zamudnih obresti je letna obrestna mera, po kateri se obrestujejo denarne obveznosti od dneva nastanka dolžnikove zamude do dneva plačila. Ministrstvo za finance (MF) dvakrat letno objavi njeno višino.

IZOBRAŽEVANJE

Kako voditi svoje enostavno knjigovodstvo?

Bi radi svoje knjigovodstvo vodili sami? Pridite na našo delavnico!

Več informacij

Obrestna mera zamudnih obresti od 1. julija 2017 dalje

Višina predpisane obrestne mere zamudnih obresti je določena v 2. členu Zakona o predpisani obrestni meri zamudnih obresti (ZPOMZO-1). In sicer je obrestna mera zamudnih obresti predpisana kot vodilna obrestna mera Evropske centralne banke, povečana za 8 odstotnih točk.

Potrebujete računovodski nasvet? Rezervirajte si termin na 01 600 1530 in zahtevajte ponudbo.

Jure Filip, Data

Predpisana obrestna mera zamudnih obresti velja za šestmesečno obdobje, ki se začne s 1. januarjem oziroma 1. julijem. Višina predpisane obrestne mere od 1. julija 2017 znaša 8 odstotkov, so sporočili s finančnega ministrstva.

Po podatkih ministrstva, obrestna mera zamudnih obresti nima konstitutivnega značaja. To pomeni, da višino obrestnih mer zamudnih obresti določa zakon in ne objava na MF. Objava ima zgolj informativni pomen, kar pomeni, da so vsi podatki, potrebni za izračun predpisane obrestne mere zamudnih obresti, dostopni vsem. Višino obrestne mere zamudnih obresti si lahko tako banke kot ostali zainteresirani uporabniki izračunajo sami.

Pri izračunu zamudnih obresti vam lahko pomagamo tudi v podjetju Data. Dogovorite se za individualno računovodsko svetovanje na 01 600 15 30 ali data@data.si. Veliko koristnih informacij pa lahko dobite tudi na naših izobraževanjih Abeceda poslovanja in Enostavno knjigovodstvo.

Prijava na izobraževanje

Vodilna obrestna mera

Kot vodilno obrestno mero zakon določa obrestno mero, ki jo uporablja Evropska centralna banka za operacije glavnega refinanciranja, ki jih je opravila pred prvim koledarskim dnem zadevnega šestmesečnega obdobja. MF torej lahko predpisano obrestno mero zamudnih obresti izračuna šele dan pred obdobjem, za katerega bo obrestna mera zamudnih obresti pričela veljati. V tem primeru 30. junija 2017.

Višina referenčne obrestne mere Evropske centralne banke, ki se prišteje zakonsko določenim osmim odstotkom, je objavljena na tej povezavi.

Prijava na izobraževanje

Deli na FacebookuDeli na Twitterju

Kategorijedavki finance podjetniške novice podjetništvo zakonodaja

Oznakeavtorski članki izračun obrestne mere ministrstvo za finance obrestna mera zamudnih obresti

POVEZAVA: http://data.si/blog/2017/07/06/predpisana-obrestna-mera-zamudnih-obresti/