O-STA

Ekološko kmetijstvo v Sloveniji je v porastu

Ekološko kmetijstvo je v Sloveniji v znamenju rasti, kažejo podatki državnega statističnega urada. Lani se je povečalo število ekoloških kmetij, večja je bila površina ekoloških kmetijskih zemljišč, več pa tudi živali v ekološki reji.

IZOBRAŽEVANJE

Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo

Imate podjetniško idejo, vezano na ekološko kmetijstvo? Pridite jo preverit na Dato.

Več informacij

Ekološko kmetijstvo je lahko tudi ideja za odličen posel

Ekološko kmetijstvo je vse bolj razširjeno, s tem pa tudi število z njim povezanih dejavnosti in storitev. Ekološko kmetijstvo namreč ponuja veliko možnosti za inovativne podjetniške ideje. Kmetije sicer lahko do dodatnega zaslužka pridejo z dopolnilnimi dejavnostmi na kmetiji. Vrste dopolnilnih dejavnosti in vse druge pogoje, vezane na njihovo opravljanje, natančno določa Uredba o dopolnilnih dejavnostih na kmetiji, predstavljamo pa jih tudi v prispevku Dopolnilna dejavnost na kmetiji - priložnost za dodaten zaslužek.

Kmet se lahko odloči tudi, da na svoji kmetiji opravlja katero izmed dejavnost, ki je zakonodaja ne uvršča med dopolnilne dejavnosti. V tem primeru mora ustanoviti podjetje. Kako poteka registracija podjetja in katere dejavnosti izbrati, razlagamo na brezplačnem seminarju Skupinsko svetovanje pred registracijo podjetja. Morebitne ideje za posel pa lahko preverite na seminarju Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo.

Prijava na izobraževanje

Ekološko kmetijstvo v Sloveniji vse bolj razširjeno

Letna rast števila kmetijskih gospodarstev s statusom ekološki niha. Leta 2014 se je število takih kmetijskih gospodarstev glede na prejšnje leto povečalo za 14 odstotkov. Medtem ko je bilo v letu 2015 povečanje manj izrazito (šestodstotno), je bilo lani znova izrazitejše, saj se je povečalo za devet odstotkov.

Tako je bilo leta 2016 število kmetijskih gospodarstev s statusom ekološki 2933, kar je 4,2 odstotka vseh kmetijskih gospodarstev v Sloveniji. Skupaj s kmetijskimi gospodarstvi v preusmeritvi pa je to bilo pet odstotkov vseh kmetijskih gospodarstev v Sloveniji.

Prijava na izobraževanje

Ekološka kmetijska zemljišča v uporabi so se lani glede na leto 2015 povečala za 3864 hektarjev. Povečalo pa se je tudi število prav vseh vrst živali v ekološki reji, najizraziteje število perutnine.

Deli na FacebookuDeli na Twitterju

Kategorijepodjetniške novice podjetništvo ustanovitev podjetja zanimivosti

Oznakeavtorski članki dopolnilna dejavnost na kmetiji ekološko kmetijstvo ustanovitev podjetja

POVEZAVA: http://data.si/blog/2017/07/10/ekolosko-kmetijstvo-v-sloveniji/