O-STA

Za dimnikarske storitve največ 33 evrov na uro

Vlada je določila najvišjo dovoljeno ceno za dimnikarske storitve. Ta znaša 33 evrov brez DDV na uro. Znesek za izvedene dimnikarske storitve vključuje tudi potne stroške, kadar je uporabnik od sedeža dimnikarske družbe oddaljen 25 kilometrov ali manj. Več informacij o povračilu potnih stroškov lahko dobite na izobraževanju Potni nalogi.

Prijava na izobraževanje

IZOBRAŽEVANJE

Potni nalogi

Kateri stroški, nastali na službeni poti, se vam lahko povrnejo?

Več informacij

Vlada je določila najvišje dovoljene cene izvajanja dimnikarskih storitev. Zakon o dimnikarskih storitvah namreč določa, da se znesek za izvedene dimnikarske storitve oblikuje kot zmnožek cene izvajanja dimnikarskih storitev in normativnega števila časovnih enot dela dimnikarskih storitev.

Vlada si želi, da bi se uporabnikom znižali stroški za dimnikarske storitve. To naj bi se doseglo z določitvijo najvišje dovoljene cene in že uvedeno prosto izbiro dimnikarske družbe. O tem, kako si lahko po novem izbirate dimnikarja, smo že pisali tudi v prispevku o spremenjeni ureditvi dimnikarskih storitev.

Kako je bila določena najvišja cena za dimnikarske storitve?

Najvišja dovoljena cena za dimnikarske storitve je bila določena ob upoštevanju informativnih oziroma priporočenih cen, so pojasnili na Ministrstvu za okolje in prostor. In sicer, monterjev in serviserjev hladilnih naprav za zahtevno delo (30 evrov/uro); kovinarjev za montaže na terenu (25 evrov/uro); režijske ure gradbenih del za visoko kvalificiranega delavca (20,20 evrov/uro); strojno inštalacijskih del za zahtevno strokovno delo (55 evrov/uro); režijske ure kleparskih in krovskih del za kvalificiranega delavca (25 evrov/uro); elektro inštalaterskih del za zahtevno delo (25 evrov/uro). Na podlagi navedenih cen je bila izračunana povprečna cena, ki je 30,03 evrov.

Vlada je k tej ceni dodala še dodatek v višini nekaj manj kot 10 odstotkov. To je utemeljila z dejstvom, da gre v prej upoštevanih primerih zgolj za priporočene cene, v primeru dimnikarjev pa se določa maksimalna cena. Ob tem so opozorili, da dimnikarska družba uporabnikov, ki so njej najbližji, ne more zavrniti, če se uporabniki odločijo in izberejo njim najbližjo družbo.

Potni stroški že vključeni

V znesku so potni stroški že vključeni, če je uporabnik od sedeža dimnikarske družbe oddaljen 25 kilometrov ali manj. Kadar pa je uporabnik oddaljen več kot 25 kilometrov, se najvišji dovoljeni ceni za dimnikarske storitve prištejejo potni stroški v višini 0,25 evra na kilometer za vsak kilometer nad 25 kilometrov. Več o povračilu potnih stroškov lahko izveste na našem seminarju Potni nalogi.

Prijava na izobraževanje

Deli na FacebookuDeli na Twitterju

Kategorijegospodarstvo podjetniške novice podjetništvo zakonodaja zanimivosti

Oznakeavtorski članki dimnikarske storitve

POVEZAVA: http://data.si/blog/2017/07/21/za-dimnikarske-storitve/