O-STA

Inšpektorat opozarja na varovanje delavcev pred vročino

Visoke temperature marsikomu že otežujejo delo. Naporno je zlasti tistim, ki opravljajo dela na prostem, saj so neposredno izpostavljeni sončnim žarkom in UV sevanju. Inšpektorat RS za delo je ob tem sporočili, da inšpektorji pri nadzorih ugotavljajo, da delodajalci pogosto nimajo sprejetih ukrepov za varovanje delavcev pred tveganji zaradi povišanih temperatur.

IZOBRAŽEVANJE

Varstvo in zdravje pri delu

Usposabljanje in test s področja varstva in zdravja pri delu je obvezno za vse delodajalce, ne glede na velikost, število zaposlenih ali dejavnost.

Več informacij

Koliko kršitev glede temperature na delovnem mestu zabeleži Inšpektorat?

Temperatura na delovnem mestu je opredeljena v Pravilniku o zahtevah za zagotavljanje varnosti in zdravja delavcev na delovnih mestih. 25. člen pravilnika določa, da mora delodajalec zagotoviti, da temperatura zraka v delovnih prostorih med delovnim časom ustreza fiziološkim potrebam delavcev glede na naravo dela in fizične obremenitve delavcev pri delu (razen v hladilnicah).

Prav tako je določeno, da temperatura zraka v delovnih prostorih ne sme presegati 28 stopinj Celzija (razen v t. i. vročih delovnih prostorih).

Inšpektorat za delo je do zdaj ugotovili 24 kršitev 25. člena pravilnika o zahtevah za zagotavljanje varnosti in zdravja delavcev na delovnih mestih. V celotnem letu 2016 so ugotovili 27 kršitev, v letu 2015 39, v letu 2014 pa 12. Za ponazoritev - na področju varnosti in zdravja pri delu sicer na leto inšpektorat ugotovi prek 20.000 kršitev.

Ustrezno usposabljanje iz varstva in zdravja pri delu sicer lahko opravite oziroma osvežite tudi pri nas na Dati. Na ta način se boste lahko ob morebitnem obisku inšpektorja izognili neprijetnim presenečenjem. Nudimo pa vam tudi kadrovsko in pravno svetovanje ter brezplačen seminar Podjetnik sem - kaj pa zdaj?.

Prijava na izobraževanje

Inšpektorat ob nadzorih sicer ugotavlja, da delodajalci nimajo sprejetih ustreznih ukrepov, ki bi delavcem olajšali delo oziroma zmanjšali tveganja ob visokih temperaturah. Po drugi strani pa opažajo, da delodajalci zagotavljajo delavcem dodatno pijačo, več odmorov, prilagodijo delovnik, in zagotavljajo klime.

Kakšne globe lahko določi Inšpektorat?

Globe glede ocenjevanj tveganj in glede usposabljanj delavcev za varno delo za delodajalce znašajo od 2000 do 40.000 evrov. Za odgovorno osebo delodajalca pa od 500 do 4000 evrov. Za ugotovljene kršitve na gradbiščih znaša globa za delodajalca od 1251,88 do 12.518,80 evra ter za odgovorno osebo delodajalca od 125,19 do 1251,90 evra.

Za delo na prostem ni posebnih predpisov

Za delo na prostem v Sloveniji ni posebnih predpisov. Zakonodaja določa le, da mora delodajalec delavca zaščititi pred neugodnimi vremenskimi vplivi. Inšpektorat za delo je potrdil, da je dolžnost delodajalca, da s sprejetjem ustreznih preventivnih ukrepov zagotovi delavcem varnost in zdravje v zvezi z delom. Odločitev o tem, katere ukrepe bo izvedel, je delodajalčeva, morajo pa biti opredeljeni v Izjavi o varnosti z oceno tveganja.

Prijava na izobraževanje

Deli na FacebookuDeli na Twitterju

Kategorijekadri podjetniške novice podjetništvo zakonodaja zanimivosti

Oznakeavtorski članki inšpektorat temperatura na delovnem mestu varstvo in zdravje pri delu

POVEZAVA: http://data.si/blog/2017/08/01/inspektorat-varovanje-delavcev-vrocina/