O-STA

Delovni preizkus na voljo več kot 2.100 brezposelnim

Zavod RS za zaposlovanje je objavili javno povabilo Delovni preizkus 2017/2018. Ta delodajalcem omogoča, da preizkusijo in spoznajo brezposelne na konkretnem delovnem mestu. Na ta način se bo delodajalcem predvidoma predstavilo 2.110 brezposelnih.

IZOBRAŽEVANJE

Funkcije za podjetnike

Kaj vse mora obvladati samostojni podjetnik?

Več informacij

Na omenjeno javno povabilo se lahko prijavijo delodajalci, ki so pravne ali fizične osebe, vpisane v Poslovni register Slovenije. Ponudbo predložijo na območno službo Zavoda za zaposlovanje, ki je pristojna glede na njihov sedež. Povabilo bo odprto do porabe razpoložljivih sredstev, a najdlje do 31. julija 2018. Za ta namen je sicer iz slovenskega proračuna na voljo skupaj 1,9 milijona evrov.

Delovni preizkus poteka brez delovnega razmerja

Delovni preizkus poteka brez delovnega razmerja. V tem času so torej osebe še vedno prijavljene v evidenci brezposelnih na Zavodu. Delovni preizkus traja od najmanj 100 ur do enega meseca. Izjema so invalidi, pri katerih lahko traja vključitev več kot en mesec.

Prijava na izobraževanje

Rešitev za brezposelnost je seveda tudi ustanovitev podjetja. Samozaposlitev namreč prinaša številne prednosti, če le imate dobro poslovno idejo. Na Dati vašo idejo lahko preverite in se s tem izognete marsikateri težavi na podjetniški poti. Za vas namreč pripravljamo brezplačen seminar Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo. Več o ustanovitvi podjetja pa lahko izveste na našem skupinskem svetovanju.

Delodajalcem se povrnejo upravičeni stroški

Delodajalci morajo udeležence v času delovnega preizkusa obvezno zavarovati za invalidnost in smrt, ki je posledica poškodbe pri delu. Poleg tega pa morajo v okviru delovnega preizkusa omogočiti brezposelni osebi, da vsaj 20 ur dela pod strokovnim vodstvom mentorja.

Za izveden delovni preizkus Zavod delodajalcem povrne upravičene stroške. Ti znašajo 206 evrov za udeleženca. Delodajalci iz javnega sektorja pa so upravičeni le do povračila dejanskega stroška zdravniškega pregleda kandidatov.

V okvirih javnega povabila lahko delodajalci oddajo več zaporednih ponudb, vendar morajo biti ob oddaji nove ponudbe vsi delovni preizkusi iz predhodne ponudbe zaključeni in izpolnjeni tudi pogoji glede zaposlitev po zaključenih delovnih preizkusih.

Kandidati morajo opraviti zdravniški pregled

Preden kandidati začnejo opravljati delovni preizkus, morajo z Zavodom za zaposlovanje skleniti pogodbo o vključitvi v program. Uspešno pa morajo opraviti tudi zdravniški pregled, na katerega jih sicer napotijo delodajalci. Udeleženci delovnega preizkusa prejmejo dodatek za aktivnost in dodatek za prevoz, ki se jim izplačata na podlagi njihove dejanske udeležbe v programu.

S pomočjo delovnega preizkusa bodo lahko preizkusili svoja znanja, veščine in spretnosti na konkretnem delovnem mestu pri delodajalcu ter si tako izboljšali zaposlitvene možnosti. Na Zavodu izpostavljajo, da se je doslej po zaključku delovnega preizkusa pri istem ali drugem delodajalcu zaposlilo okrog 70 odstotkov udeležencev programa. Informacije, kako se lahko vključite v delovni preizkus, dobite na spletni strani Zavoda.

Prijava na izobraževanje

Deli na FacebookuDeli na Twitterju

Kategorijeizobraževanja kadri podjetniške novice podjetništvo

Oznakeavtorski članki brezposelnost delovni preizkus zrsz

POVEZAVA: http://data.si/blog/2017/08/02/delovni-preizkus/